Ukratko
StoryEditor

SM AirSeT srednjenaponsko postrojenje - Dašak svježeg zraka za vašu mrežu

23. Prosinac 2021.

SM AirSeT predstavlja golem skok unaprijed kad su u pitanju distribucija električne energije i briga za planet, jer kombinira Schneider Electric sklopnu opremu koja koristi inovativnu, zelenu tehnologiju bez SF6 plina.

Plin SF6 (sumpor heksaflourid), koji se se već desetljećima koristi u srednjenaponskoj sklopnoj opremi, najopasniji je staklenički plin. Zahvaljujući Schenider inovaciji, SF6 može izaći iz uporabe i zamijeniti se najodrživijim plinom: čistim zrakom. Osim što nudi višu razinu sigurnosti, čisti zrak pomaže u izbjegavanju rizika povezanih s promjenama propisa, potrebom za recikliranjem i dodatnim troškovima.  

Kao rješenje ističe se SM AirSet srednjenaponsko i modularno postrojenje. Riječ je o inovativnom, digitaliziranom rješenju koje se koristi običnim zrakom i tehnologijom vakumskog prekidača, a pritom zadržavajući sve izvorne funkcionalnosti i mogućnosti povezivanja s mrežom. Što znači, riječ je o rješenju bez kompromisa, kako za sve profesionalce koji traže najnoviju tehnologiju, ali i za sve korisnike koji nastoje ostvariti svoje ekološke ciljeve.

Korak naprijed za distribuciju srednjeg napona

SM AirSeT je modularno postrojenje do 24kV bez SF6 plina, izolirano zrakom, namjenjeno primjeni u sekundarnoj distribuciji, komeprcijalnim i industrijskim objektima, te elektroenergetskim postrojenjima. Lako se instalira i pušta u rad, ima poznate dimenzije i konektore te pruža korisnicima poboljšanu zaštitu i veću ekološku održivost uz puno višu razinu učinkovitosti.

Inovacija SM AirSeT, kao i projekti kompanije Schneider Electric koji obuhvaćaju tehnologije bez SF6 plina, nagrađeni su nagradama brojnih stručnjaka iz industrije, poput IF nagrade za dizajn, nagrade za industrijsku energetsku učinkovitost Industrial Energy Effiecny Award i EnerTic nagrade, a nalaze se i na ICEF-ovom popisu deset najvažnijih inovacija.

Drastično povećana  operativna trajnost

Uz SM AirSeT rješenje, konzultantski inžinjeri, izvođači i proizvođači panela moći će klijentima ponuditi najnoviju inovativnu zelenu tehnologiju. Ipak, upraviteljima zgrada i elektrodistribucijskim operaterima SM AirSet donosi sasvim novu razinu ekološke održivosti.

Kako bi se omogućio prijelaz s tehnologije koja uključije plin SF6 na onu sa čistim zrakom, Schneider Electric kombinira obični zrak kao izolator i vakuum kao prekidač u slučaju naponskog opterećenja. Inovativi dizajn u tehnologiji Shunt Vacuum Interruption (SVI), se koristi za prekid napajanja, koji tijekom svog rada  ne proizvodi alternativne plinove ili toksične nusproizvode.

Jednostavni prelazak na SM AirSeT

Nova sklopna oprema zadržala je poznati tropoložajni prekidač: zatvoreno, otvoreno i uzemljeno. Za krajnjeg korisnika to znači da nema nikakvih promjena u radu, čime se smanjuje rizik od eventualnih pogrešaka tijekom usvajanja nove tehnologije, poboljšava zaštita ljudi koji rade s uređajem, izbjegavaja troškove recikliranja, ali i rizike koji bi mogli doći s nekim budućim propisima.

Osim toga, svako SM AirSeT modularno postrojenje ima i CompoDrive mehanizam sljedeće generacije. Mogućnost plug & play pokretanja čini uređaj lako nadogradivim uz smanjeno vrijeme implementacije i prekida opskrbe tijekom instalacije.

20. travanj 2024 14:19