Ukratko
StoryEditor

START - jedinstveni informacijski sustav za pokretanje poslovanja

28. Studeni 2020.
fina start

Na Liderovoj konferenciji 48 sati FINA će predstaviti informacijski sustav START koji donosi do sada najveći učinak u pojednostavljenju procesa pokretanja poslovanja u Republici Hrvatskoj. Nositelji uspostave sustava su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a uspostavila ga je Fina, koja pruža podršku korisnicima.

Pokretanje poslovanja na daljinu za trgovačko društvo ili obrt moguće je putem STARTA obaviti u jednom koraku, u potpunosti elektroničkim putem, bez punomoćnika. Cijeli postupak traje samo nekoliko dana, a donosi i značajne uštede.

Kroz START je trenutno moguće u potpunosti elektroničkim putem upisati društvo u sudski registar i Registar poslovnih subjekata ili upisati obrt u Obrtni registar i registar poreznih obveznika te obaviti upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja, predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u banci i registraciju u sustav HZMO-a. Uplatu sudskih/ upravnih pristojbi i temeljnog kapitala moguće je obaviti elektroničkim putem, karticama.

Za korištenje sustava potrebno je imati elektroničku osobnu iskaznicu ili Finin osobni certifikat visoke razine sigurnosti, a korištenje je trenutno omogućeno fizičkim tuzemnim osobama.

Pokretanje poslovanja na daljinu kroz sustav START je primjer digitalne usluge u punom smislu. Usluga je osmišljena je po principu životnih događaja, uzimajući u obzir to da moderan poduzetnik ne mora poznavati zakonsku regulativu koja nije vezana uz njegov posao niti procese koji se moraju provesti u pojedinoj instituciji kako bi pokrenuo poslovanje.

Željeni učinci uspostave ovog sustava su poboljšanje produktivnost javne uprave, izbjegavanje procesnih i podatkovnih preklapanja te osiguranje sigurnog okruženja za pružanje e-usluga. Dodatna vrijednost je mogućnost revizije troškova i kvalitete procesa u svim područjima koja utječu na poslovanje. Stoga će razvoj sustava sigurno ići u smjeru uključivanja i dostupnosti elektroničkim putem što većeg broja usluga lokalne i područne samouprave domaćim poduzetnicima, ali i svima onima koji žele pokrenuti poslovanje u Hrvatskoj.

17. travanj 2024 15:36