Ukratko
StoryEditor

Tvrtka Gebrüder Weiss drži i dalje smjer rasta  

17. Ožujak 2020.
Gebrüder Weiss
1,7 milijardi eura prometa u 2019. - ponovno visok investicijski volumen u infrastrukturu i digitalizaciju  

Gebrüder Weiss ostavlja za sobom uspješnu 2019. godinu

Međunarodno transportno i logističko poduzeće dodatno je izgradilo svoju tržišnu poziciju u Europi, SAD-u i Aziji te ponovno značajno investiralo u svoje logističke resurse, opremu i digitalizaciju procesa. S rastom od dva posto poduzeće je u protekloj poslovnoj godini ostvarilo privremeni neto promet od 1,7 milijardi eura (2018.: 1,67 milijardi eura).

- 2019. bila je dobra godina. Unatoč otežanim okvirnim uvjetima pozitivno smo se razvili u svim poslovnim područjima te smo uspješno primijenili nove tehnologije za postizanje dodatne vrijednosti za kupce i postizanje učinkovitih procesa. Posebice raduje potražnja u segmentu Home Delivery, gdje smo dvoznamenkasto rasli - zaključuje Wolfram Senger-Weiss, Predsjednik uprave Gebrüder Weiss. I vlastita kvota kapitala također je povećana i iznosi sada više od 60 posto, što podcrtava visoku financijsku stabilnost poduzeća (2018.: 58 posto).

Pozitivan razvoj u svim poslovnim područjima

S konsolidiranim prometom od 1,15 milijardi eura područje poslovanja cestovnog prometa i logistike povećalo je prošlogodišnji promet za 2,1 posto (2018.: 1,12 milijardi eura). Važan pokretač bila je rastuća potražnja u segmentu Home Delivery: gotovo 1,1 milijuna komada bijele tehnike, namještaja i TV uređaja dostavljeno je krajnjim kupcima u Austriji i istočnoj Europi. S 385.000 pošiljki u Austriji poduzeće je tu potvrdilo svoju vodeću poziciju na tržištu (2018.: 335.000).

I područje zračnog i pomorskog prijevoza raslo je za 1,3 posto na 380 milijuna eura. Napeta tržišna situacija u zračnom prijevozu kompenzirana je povećanim količinama pošiljki u brodskom prijevozu. Na temelju osnažene strukture tvrtke Gebrüder Weiss u prekomorskim zemljama poduzeće je ostvarilo porast ponajprije u transpacifičkim i transatlantskim transportima te je povećalo svoje tržišne udjele u SAD-u. DPD Austria, čiji član društva je Gebrüder Weiss, ponovno je osnažila svoju tržišnu poziciju kao najveća privatna paketna služba u Austriji: Ukupno je sustav DPD Austria prevezao 52 milijuna paketa, što odgovara rastu od oko tri posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Logistika kao presudan faktor konkurentnosti

- Logistika postaje za naše kupce sve više presudan faktor konkurentnosti. U lancima dodane vrijednosti i njihovim procesima leži ogroman potencijal optimizacije, koji analiziramo zajedno s našim kupcima te razvijamo odgovarajuća rješenja - kazuje Wolfram Senger-Weiss.

image
Wolfram Senger-Weiss, Predsjednik uprave Gebrüder Weiss. (Izvor: Gebrüder Weiss/Göran Gnaudschun)

Tehnički osnovicu za to čine softverska rješenja poput praćenja pošiljki u stvarnom vremenu, digitalno mjerenje tereta, uporaba umjetne inteligencije pri planiranju transporta ili informacija o očekivanom vremenu isporuke.

- Od transparentnosti profitiraju u procesu dostave ponajprije primatelji te tako najčešće klijenti naših kupaca. Zaposlenike u radu podržavaju digitalni alati, ali u logistici je i dalje najvažnija komunikcija s ljudima - govori Wolfram Senger-Weiss.

Logističar nije investirao samo u digitalnu, nego i u fizičku infrastrukturu. U Hrvatskoj je dosadašnja poslovnica u Zagrebu zamijenjena modernijim logističkim terminalom, a najveća podružnica tvrtke Gebrüder Weiss u Beču povećana je za jedno pretovarno skladište. Tvrtka Gebrüder Weiss fokus je i dalje usmjerila na razvoj duž Puta svile. U Gruziji je otvoreno proširenje logističkog čvorišta u Tbilisiju, a u središnjoj Aziji je povećana nazočnost s novom poslovnicom u Uzbekistanu. Sveukupno je investicijski volumen u protekloj godini iznosio 51 milijun eura.

Izvanredno obrazovanje

Broj zaposlenika porastao je u godišnjoj usporedbi za 2,4 posto na oko 7.300 (2018.: 7.100). Višestruko je nagrađivana pripravnička praksa tvrtke u Austriji. Pripravnička praksa je sastavni dio strategije zapošljavanja stučnjaka u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj te u međuvremenu Srbiji. Ukupno su 264 mlade osobe na izobrazbi u tvrtki Gebrüder Weiss.

Održiva logistička rješenja u fokusu

Također i u alternativnom dobivanju energije te razvoju održivih transportnih rješenja logističar je postavio prekretnice: Sa solarnim postrojenjem veličine 21.500 četvornih metara u Beču Gebrüder Weiss od početka 2019. generira oko 2,4 milijuna kilovatsati struje godišnje. Zajedno s fotonaponskim postrojenjima na pet lokacija godišnje se tako proizvodi više od tri milijuna kilovatsati struje isključivo kroz Sunčevu energiju. Na lokacijama u Austriji, Njemačkoj i Srbiji u vozni park su uvršteni kamioni na plin. K tomu je od konca 2018. u regiji Beča u pogonu potpuno električni kamion. Uporaba kamiona na vodik u testne svrhe planiran je za ovu godinu u Švicarskoj. Uz društvenu odgovornost na području održivosti, Wolfram Senger-Weiss vidi važan cilj za budućnost sektora u tome da se poveća osnovni značaj logistike u društvenoj percepciji. 

- Logistički sektor je inovativan i raznovrsan. Za razliku od proizvodnog gospodarstva društvo ovu uslugu često ne percipira. Posredovanje važne uloge logistike u lancima dodane vrijednosti sve do krajnjeg potrošača - to mora biti naš cilj.

19. travanj 2024 01:54