03. prosinac 2019.

U lipnju 2020. u Hrvatskoj će se okupiti svjetska elita iz područja trgovanja vrijednosnim papirima

SKDD ANNA   

Hrvatska će od 17. do 19. lipnja iduće godine biti domaćin Opće skupštine ANNA kao i događanja ‘ANNA susreće tržište’, odlučeno je na Izvanrednoj glavnoj skupštini tog udruženja koja se od 27. do 29. studenog održala u urugvajskom glavnom gradu Montevideo.

ANNA je svjetsko udruženje nacionalnih kompanija odnosno agencija koje dodjeljuju jedinstvene identifikacijske oznake nematerijaliziranim vrijednosnim papirima (ISIN), čime je omogućeno prepoznavanje i trgovanje vrijednosnim papirima svugdje u svijetu, neovisno o tome u kojoj je državi vrijednosni papir izdan.

Za organizaciju Opće skupštine država članica ANNA-e, u ime Hrvatske, kao punopravni član tog udruženja zaduženo je Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. (SKDD).

- Izuzetna nam je čast što ćemo organizirati ovako velik značajan događaj u Hrvatskoj i to u samoj završnici predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Prigoda je to da i SKDD doprinese prezentaciji Hrvatske u Europi, ali i svijetu. Osobito nas veseli što ćemo u okviru Opće skupštine organizirati i tradicionalni događaj ‘ANNA susreće tržište’, kako bismo sudionike pobliže upoznali s domaćim tržištem kapitala i njegovim potencijalima , ali i s kulturnom i povijesnom baštinom Hrvatske - istaknula je Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a, dodavši kako sad predstoji odluka o tome koji će hrvatski grad biti odabran za organizaciju ovog događanja. 2019. godine domaćin ljetnog okupljanja ANNA-e bio je njemačka financijska prijestolnica Frankfurt.

ANNA djeluje više od 20 godina s misijom utemeljenja visokih standarda radi stvaranja formalnog okvira za dodjeljivanje identifikatora vrijednosnih papira radi postizanja sigurnog, pouzdanog i točnog sustava koji omogućava korištenje vrijednosnih papira na svjetskom tržištu kapitala, kao i investiranje i protok kapitala neovisno o nacionalnim granicama.

Članice ANNA-e moraju udovoljavati visokim standardima u načinu registracije nematerijaliziranih vrijednosnih papira i održavanju ispravnosti podataka te njihovoj aktualizaciji pri pružanju usluga izdavateljima vrijednosnih papira. U Hrvatskoj je upravo SKDD zadužen i ovlašten za dodjelu ISIN oznake.

Ujedno, ANNA je odgovorna za nadgledanje nacionalnih kompanija, odnosno agencija za dodjeljivanje ISIN-a, radi postizanja usklađenosti sa standardima u poslovanju, tehnologiji i kvaliteti podataka.

SKDD je društvo koje posluje kao središnji depozitorij vrijednosnih papira, odnosno registar nematerijaliziranih vrijednosnih papira gdje se u obliku elektroničkih zapisa vode podaci o izdavateljima, vrijednosnim papirima, računima vrijednosnih papira i imateljima vrijednosnih papira, kao i drugi podaci predviđeni zakonom.

Podsjetimo, SKDD svoju djelatnost primarno obavlja na temelju Zakona o tržištu kapitala, a njegov rad nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. SKDD pruža usluge upravljanja središnjim depozitorijem nematerijaliziranih vrijednosnih papira, vođenja središnjeg registra financijskih instrumenata, upravljanja sustavom poravnanja i namire transakcija vrijednosnim papirima sklopljenih na uređenom tržištu i multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) ili izvan uređenog tržišta i MTP-a (OTC transakcije), zatim obavlja usluge vezane uz korporativne akcije, poslove pohrane dionica u postupcima preuzimanja dioničkih društava, poslove isplate iz nematerijaliziranih vrijednosnih papira, pruža usluge povjereništva te određuje jedinstvene identifikacijske oznake nematerijaliziranih vrijednosnih papira (ISIN i CFI oznake).

Misija SKDD-a je pružanje vrhunske usluge svim dionicima učinkovitim i odgovornim upravljanjem središnjim depozitorijem nematerijaliziranih vrijednosnih papira te upravljanjem sustavom poravnanja i namire transakcija vrijednosnim papirima, uz primjenu međunarodnih standarda, suvremenih tehnologija i pridržavanjem standarda društveno odgovornog poslovanja. Pritom nastoji osigurati nepristranost, objektivnost i profesionalnost u obavljanju svih poslovnih aktivnosti.

Vizija SKDD-a je održati poziciju jedne od najkvalitetnijih i najuglednijih infrastrukturnih institucija na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj te stvoriti preduvjete za daljnji razvoj, integritet tržišta kapitala te uključenje u europske integracijske tokove pružajući kvalitetne i raznovrsne usluge ulagateljima, članovima, odnosno svim korisnicima usluga SKDD-a, domaćim i inozemnim.