Ukratko
StoryEditor

Usvojen Proračun Grada Kutine za 2022. na razini 243 mln kn

30. Prosinac 2021.

Na posljednjoj sjednici u 2021. godini Gradsko vijeće Grada Kutine izglasalo je proračun za 2022. godinu u iznosu od 243.297.000,00 kuna. Pročelnik za financije Grada Kutine Ivan Crnac  predstavio je proračunske prihode, rashode i ostale financijske pokazatelje te je rekao kako se ovim proračunom nastoje zadovoljiti svi segmenti u razvoju grada Kutine koji će kroz planirane projekte postati bogatiji u smislu vizure grada, komunalne infrastrukture i društvenog života.

Novi vrtić u vrijednosti 22,50 milijuna kuna

Proračun za 2022. godinu je obuhvatio i sve radove koji su u tijeku poput zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana kojom će biti obuhvaćeni i Hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji, most preko Kutinice u neposrednoj blizini zgrade, izgradnja novog dječje vrtića vrijednog 22,5 milijuna kuna i niz drugih potpora pomoći mladim obiteljima, ulaganja u gospodarstvo, proširenje poslovnih zona i ulaganja u Industrijsko logističku zonu (www.kind.hr).  

- Pored navedenih ulaganja unapređujemo i dalje sportske uvjete, izgradit će se skate park, nastaviti ćemo izgradnju šetnice te niz drugih projekata. Ovaj proračun obuhvatit će i 2 mln kn ulaganja zajedno sa Sisačko moslavačkom županijom osnivačem Doma zdravlja Kutina u rekonstrukciju Doma za starije i nemoćne u sklopu Doma zdravlja - objasnio je pročelnik Crnac predstavljajući proračun Gradskom vijeću.

Proračun je usvojen sa 13 glasova 'ZA' vijećnika koalicije na  vlasti spram 5 glasova protiv i 1 suzdržan. Amandmana nije bilo, no održan je susret gradonačelnika s predstavnicima stranaka u fazi javne rasprave gdje se razgovaralo o potrebama u gradu. Također, održana je i javna prezentacija Prijedloga proračuna na koju su bili pozvani i građani Kutine, kao i predstavnici Udruga i Ustanova.

Novi koraci za izgradnju doma za starije i nemoćne

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić uz to je predložio odluku o kupnji čestica (parcele) od strane Grada Kutine u ulici Bartola Kašića kod zgrada POS-a čime bi se dobio potencijalni prostor za izgradnju Doma za starije i nemoćne, ili pak prostor za nastavak gradnje stanova POS-a. Spomenuta parcela ima riješene imovinsko pravne odnose, za razliku od prostora zgrade bivše Moslavke koji je atraktivan za investitora, no ima neriješene imovinsko pravne odnose. Oko ove odluke postignut je konsenzus u Gradskom vijeću.

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i treći rebalans proračuna kojim se usklađuju financije na kraju godine.

- Rebalans je na razini 222 mln kn što je tri puta više od izvornog proračuna Grada Kutine, što znači kako smo uspjeli realizirati planirane projekte. Zadovoljni smo što smo imali prihode na planiranoj razini i tome smo prilagodili rashode, ulagali smo u kapitalne investicije, u pomoći mladim obiteljima, dosta uložili u gospodarstvo kao pomoć našim poduzetnicima i obrtnicima - dodao je pročelnik Crnac.

- Grad Kutina već četvrtu proračunsku godinu završava u plusu te dokazuje kako je i u doba pandemije moguće pažljivo rukovoditi s prihodima i rashodima - zaključila je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

18. travanj 2024 02:13