Ukratko
StoryEditor

Velike uštede energije s pomoću europskog novca

31. Listopad 2019.
OMCO CROATIA SAGRADIO JE FOTONAPONSKU ELEKTRANU ZA POTREBE SVOGA PROIZVODNOG POGONA. PROJEKT UKUPNO VRIJEDI GOTOVO 9,5 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA POLA POTREBNOG IZNOSA POKRIVA NEPOVRATNA POTPORA FONDOVA EUROPSKE UNIJE

'Gradnja fotonaponske elektrane OMCO Croatia za potrebe proizvodnog pogona' naziv je projekta koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.' koji provodi OMCO Croatia. Tvrtka je vodeći europski i svjetski proizvođač alata za izradu staklene ambalaže.

Od 1997. dio je OMCO grupe čije je sjedište u Belgiji, a pogoni su u Velikoj Britaniji, Turskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj; ima i dvije ljevaonice, od kojih je jedna u Belgiji, a druga u Sloveniji. OMCO Croatia jedna je od najbolje opremljenih tvornica u regiji za strojnu obradu metala s najsuvremenijom tehnologijom i opremom. Jedan od najvećih europskih dobavljača alata za izradu staklene ambalaže svojim proizvodima opskrbljuje najveće europske i svjetske grupacije za proizvodnju staklene ambalaže; više od 97 posto proizvoda završava na stranom tržištu. Alat koji se proizvede u tvrtki OMCO Croatia pokriva izvoz na sve kontinente.

Energija iz OIE-ja

Da bi se smanjili troškovi električne energije i povećao udjel obnovljivih izvora energije (OIE), u tvrtkinoj energetskoj bilanci projektom je predviđena gradnja fotonaponske elektrane. U sklopu projekta sagrađena je fotonaponska elektrana za potrebe proizvodnog pogona snage od 1000 kW koja se sastoji od 4530 modula snage od 270 W. Gradnjom fotonaponske elektrane smanjit će se potrošnja električne energije iz konvencionalnih izvora jer će se energija za potrebe proizvodnog pogona dobivati iz OIE-ja.

Ciljevi i očekivani rezultati

Potrošnja energije iz konvencionalnih izvora za poslovno proizvodnu jedinicu obuhvaćenu projektom iznosi 3,872.015 kWh na godinu. Ukupna godišnja potrošnja fotonaponske elektrane predviđena projektom iznosit će 1,247.965 kWh. Predviđa se da će se u toj tvrtkinoj poslovno-proizvodnoj jedinici uštedjeti 32,23 posto energije, odnosno smanjiti emisija ugljikova dioksida za 293,03 tone. Projekt ukupno vrijedi 9,431.275 kuna, a odobrena je nepovratna potpora od 5,552.615 kuna.

image
foto
20. travanj 2024 06:42