Ukratko
StoryEditor

Zalando ulaže u tehnologiju regeneracije tekstila grupe Infinited Fiber Company

30. Rujan 2021.
Nakon uklanjanja dugmadi i patentnih zatvarača, postupak započinje s mehanički usitnjenim tekstilnim otpadom. Celuloza (pamuk) u sirovini sakuplja se radi daljnje obrade. Čarolija se događa kada celuloza u fazi karbamacije reagira s ureom i stvara prah karbamat celuloze. Otapa se u tekućinu nalik medu, a nove vlaknaste niti Infinna™ nastaju kada se celuloza kristalizira u procesu mokrog predenja

​​Zalando, vodeća europska internetska platforma za modu i stil života, ulaže u grupu za kružnu modu i tekstilnu tehnologiju Infinited Fiber Company. Ulaganje upotpunjuje krug financiranja koji je nedavno predvodila grupa H&M, a u kojemu su također sudjelovali adidas i FWD A/S, ulagačko tijelo grupacije BESTSELLER. Infinited Fiber Company iskoristit će prihod za pripremu izgradnje glavne tvornice u Finskoj, a kao odgovor na snažan porast potražnje svjetskih modnih i tekstilnih marki za regeneriranim tekstilnim vlaknom Infinna™ grupe Infinited Fiber Company.

Tehnologija grupe Infinited Fiber Company pretvara sirovine na bazi celuloze, poput tekstilnog otpada bogatog pamukom, u Infinnu™, jedinstveno regenerirano tekstilno vlakno vrhunske kvalitete, prirodnog izgleda i mekanog poput pamuka. Vlakno Infinna™ je biorazgradivo, ne sadrži mikroplastiku, a odjeća izrađena od ovog vlakna može se reciklirati istim postupkom s ostalim tekstilnim otpadom. Obje su tvrtke također potpisale pismo namjere u skladu s kojim će Zalando u budućnosti isporučivati sirovine grupi Infinited Fiber Company i upotrebljavati regenerirano vlakno Infinna™ za proizvodnju svojih privatnih robnih marki.

- Oduševljeni smo što možemo uvrstiti Zalando kao novog strateškog ulagača u naš krug dioničara, a njihovu predanost smatramo dodatnim pokazateljem povjerenja modne industrije u našu inovaciju. Zalandov veliki portfelj robnih marki i inicijative za cirkularnost mode odlična su osnova za produbljivanje naše suradnje i osiguravanje sirovine za našu glavnu tvornicu - kaže Petri Alava, suosnivač i izvršni direktor grupe Infinited Fiber Company.

U sklopu svoje strategije održivosti, Zalando se obvezao primijeniti načela cirkularnosti i produljiti vijek trajanja najmanje 50 milijuna modnih proizvoda potičući promjenu ponašanja prema kružnim proizvodima i iskustvima. Važan poticaj za ostvarenje Zalandovih ambicija da se postigne potpuno kružno poslovanje je suradnja sa stručnjacima i partnerima radi testiranja i povećanja kružnih usluga i rješenja za podršku sustavnim promjenama u industriji.

- Želimo biti dio rješenja za stvaranje održivije modne industrije: Ulaganjem u Infinited Fiber Company započinjemo suradnju s inovatorom kružne tehnologije kako bismo povećali industrijski udio od trenutačno samo jedan posto tekstila recikliranog u novi tekstil - kaže David Schneider, jedan od dvojice izvršnih direktora Zalanda.

Zalando se već prije udružio s platformom za inovacije u održivoj modi, Fashion for Good, i start-upom iz Berlina, circular.fashion, radi razvoja kapsulne kolekcije redeZIGN for Circularity te sa zakladom Ellen MacArthur radi ubrzanja kružne ekonomije u svijetu mode.

24. travanj 2024 05:17