Arhiva
StoryEditor

Milanović prijeti raspuštanjem zagrebačkog SDP-a

25. Kolovoz 2009.
Piše:
lider.media

Obilaskom terena u koji je oštro zadnjih tjedana krenuo zagrebački gradonačelnik i šef SDP-a Zagreba Milan Bandić, do maksimuma su se zaoštrili odnosi u SDP-u.

U istarskom Barbanu nakon dugo vremena susreli su se predsjednik stranke Zoran Milanović i Milan Bandić – bez razgovora, samo uz rukovanje, a čak je i inače vrlo suzdržani službeni SDP-ov kandidat za predsjednika države dr. Ivo Josipović podsjetio da Bandiću kandidatura za šefa države sigurno može donijeti samo jedno – isključenje iz stranke, sukladno statutu.Sam Bandić i dalje ne odgovara eksplicitno na pitanje hoće li istaknuti kandidaturu za nasljednika Stjepana Mesića. Naravno, ako bi se kandidirao, Bandiću bi svejedno ostalo neposredno od građana osvojeno mjesto gradonačelnika. No, u tom slučaju u stranci Zoran Milanović više ne bi imao dilema kako dalje postupati. – Odlukom o kandidaturi, Milan Bandić bi po našim aktima zapravo sam sebe isključio iz članstva u SDP-u, jer tako tumači naš statut. Zbog toga stranačka tijela formalno ne bi trebala donositi nikakvu odluku. Ali, nakon takvog čina, ipak bi bilo nerealno očekivati da se glavna stranačka tijela ne očituju. Sigurno bi donijeli određene odluke – kaže glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Po njemu, sigurno bi se očitovali i Predsjedništvo i Glavni odbor, jer bi Bandićeva kandidatura na izborima za predsjednika Republike sasvim sigurno direktno utjecala, barem dijelom, i na izborni rezultat SDP-ovog kandidata dr. Ive Josipovića.Dragovan podsjeća da je Josipović u srpnju izabran na direktnim unutarstranačkim izborima na kojima je sudjelovalo 20.000 članova, te bi Bandićeva kandidatura zapravo značila dezavuiranje odluke svih tih ljudi. »Normalno da bi se članovi SDP-a mogli upitati zašto se Bandić nije na vrijeme kandidirao unutar stranke, u srpnju, kad su se pred članstvom za naklonost borili i Ivo Josipović i Ljubo Jurčić«, kaže glavni tajnik socijaldemokrata. Drugim riječima, sve ovo znači da bi vrh stranke zapravo – nakon eventualne Bandićeve kandidature – vjerojatno raspustio zagrebačku organizaciju SDP-a, jer »određene odluke glavnih stranačkih tijela« mogu značiti samo to. Raspuštanje je zapravo jedini logičan čin – prvo, ako Bandić ode, svakako treba birati novog predsjednika SDP-a Zagreba i održati izbore. I drugo, ako se zna da u zagrebačkom SDP-u veliku većinu funkcija drže Bandićevi ljudi, koji bi se u kampanji možda čak izravno i angažirali za svog šefa, Zoranu Milanoviću zapravo i ne bi moglo preostati ništa drugo nego da do kraja raščisti odnose u najvećoj organizaciji.

Milanović je propustio priliku da zagrebački SDP raspusti prošle godine, negdje u ovo vrijeme, kad je buknula afera oko Slobodana Ljubičića i Holdinga. Tada se opcija obračuna s Bandićem, nakon slučaja premlaćivanja Igora Rađenovića, činila realnom, ali je Milanović reterirao jer su slijedili lokalni izbori, pa je procjenjeno da bi takav zahvat donio više štete nego koristi. No, ako se Bandić sada kandidira, definitivno slijedi konačni obračun između njega i šefa stranke. Procjena je vrha SDP-a da Bandić aktualnu recentnu kampanju zapravo koristi samo kako bi ispipao puls javnosti i u konačnici ojačao svoju poziciju u odnosu na prvog čovjeka stranke, ali su uvjereni da se Bandić kao »ziheraš« neće usuditi izaći pred lice cijele Hrvatske i kandidirati. Ankete mu navodno ne idu u prilog, pa zagrebački gradonačelnik osobno obilazi teren ne bi li osjetio kakve su mu šanse. No, jasno je da će odluka još više ovisiti o pozadini »projekta Bandić«, odnosno njegovim donatorima i političkim podupirateljima iz »backgrounda«.

Neki mediji tvrde da su to među ostalima i Jure Radić i IGH, pa čak i sam Ivo Sanader, u svakom slučaju dio HDZ-a koji barata velikim novcima. A u dijelu SDP-a odanom Milanoviću još su rezolutniji, pa tvrde je to »mutni kapital hrvatskog podzemlja«, dakle da je Bandićev »background – underground«. U svakom slučaju, svoju kandidaturu Bandić može podnijeti i nakon raspisivanja izbora, dakle doslovno u zadnji tren – po zakonu, naime, kandidature se državnoj izbornoj komisiji predaju 12 dana nakon odluke o rapisivanju predsjedničkih izbora. (www.novilist.hr)

05. svibanj 2024 15:49