Arhiva
StoryEditor

U Srbiji štrajka više od 30 tisuća radnika

14. Kolovoz 2009.
Piše:
lider.media

U Srbiji trenutno prosvjeduje ili štrajka između 32 i 33 tisuće radnika koji rade ili su radili u 30-ak poduzeća, sindikalni su podaci koje danas prenose beogradski mediji.

Uz to, dodaje se, da oko devet posto, ili oko 180 tisuća zaposlenih u Srbiji ne prima plaću.Sada u Srbiji dnevno prosvjeduje ili su u štrajku zaposleni u oko 30 tvrtki i ti štrajkovi su pojedinačni, jer su u pitanju različite tvrtke kojima je uglavnom zajedničko da se ne poštuju kupoprodajni ugovori, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Mediji u Srbiji prenose i njegovu izjavu da je izlazak nezadovoljnih radnika na ulice posljedica činjenice da se oni nemaju više kome žaliti i time žele javnosti skrenuti pažnju na posljedice loše privatizacije, upozoriti na problem neisplaćivanja plaća, neplaćanja doprinosa i gašenja nekih od tih tvrtki.

Štrajkovi su postali sve češći, a radnici u svojim zahtevima sve odlučniji i radikalniji, prenose srbijanski mediji.Kao primjere pritom navode da su proteklih mjeseci radnici kragujevačke tvrtke "Partizan" štrajkali glađu do iznemoglosti, da su radnici "1. maja" iz Lapova ležeći na pruzi blokirali međunarodni željeznički promet, a radnici "Zastave elektro" iz Rače šest meseci uporno upozoravali na problem privatizacije i na kraju došli u Beograd.

Mediji su danas prenijeli i najavu Sindikata obrazovanja Srbije da će proglasiti štrajk od 1. rujna ako se do 18. kolovoza ne riješi problem s blokadom računa više od 60 škola u Srbiji i ne bude isplaćena zaostala plaća zaposlenima u školama. Radna grupa srbijanske Vlade trebala bi, prema najavama, za pet dana usvojiti konačnu verziju mjera kojima bi spriječila produbljavanje krize.(H)

26. travanj 2024 23:18