Arhiva
StoryEditor

Nestle preuzima švicarski Henniez

04. Rujan 2007.
Piše:
lider.media

Prehrambena industrija Nestle u utorak je ugovorila 155 milijuna švicarskih franaka (128,3 milijuna dolara) vrijedno preuzimanje švicarske tvornice flaširane vode Henniez, u okviru svoje strategije brzog širenja poslovanja u tom tržišnom segmentu 

Nestle, najveća svjetska prehrambena tvrtka, priopćila je da će prvo kupiti 62-postotni udjel u popularnom švicarskom Sorces Minerales Henniez od obitelji Rouge za 3.000 švicarskih franaka po dionici. To će preuzimanje Nestleu omogućiti da utrostruči prihode na domaćem, švicarskom tržištu. Dio poslovanja s flaširanom vodom predstavlja oko 10 posto ukupnih prihoda te grupacije i jedan je od njezinih ključnih temelja za rast, budući su prirodna, nezaslađena pića postala favorit potrošačkih trendova.

Nestle će preostale izlistane dionice obiteljske tvrtke Henniez ponuditi putem javnog tendera po cijeni od 5.303 franka po dionici, što je niže od njihove cijene na zatvaranju u ponedjeljak od 5.340 franaka, priopćeno je iz te kompanije."Ovaj je potez očito dio Nestleove strategije da na svim dobrim tržištima mineralne vode bude prisutan sa snažnim brandovima", kazao je glasnogovornik te kompanije Francois-Xavier Perroud. Prema podacima novinske agencije Reuters, ukupna tržišna vrijednost Hennieza iznosi 213 milijuna franaka. Tim će potezom Nestle povisiti svoj udjel u švicarskom tržištu flaširane vode na 25 posto. Henniez je u 2006. ostvario prihode u visini 152 milijuna franaka, dok je Nestleov švicarski dio poslovanja s flaširanom vodom ostvario prihode od 77 milijuna franaka.  (H)

 

28. travanj 2024 11:55