Lider trend
StoryEditor

A Passion for Leadership: Lessons on Change and Reform from Fifty Years of Public Service

14. Ožujak 2016.

Bivši američki ministar obrane Robert M. Gates u novoj knjizi nudi savjete i uvide kako prilagoditi reforme pojedinoj organizacijskoj kulturi, uvesti promjene u odbore, koristiti se snagom kompromisa i slušati svoj tim.

Bivši američki ministar obrane u novoj hit knjizi (njegovi memoari ‘Duty‘ bili su bestseler) odlučio se pozabaviti razlozima neuspješnosti velikih institucija i objasniti kako pametno, predano vodstvo to može promijeniti bez obzira na veličinu organizacije. Iako je uvriježeno mišljenje da se velike sustave ne može istinski mijenjati, Gates, koji je vodio tri velike organizacije kroz promjene (CIA, teksaško A&M sveučilište i Ministarstvo obrane) pokazuje da se svaku organizaciju može promijeniti nabolje, a njegovo bogato iskustvo to i potvrđuje. U novoj knjizi nudi savjete i uvide kako prilagoditi reforme pojedinoj organizacijskoj kulturi, uvesti promjene u odbore, koristiti se snagom kompromisa i slušati svoj tim.

A Passion for Leadership: Lessons on Change and Reform from Fifty Years of Public ServiceRobert M. GatesKnopf, 2016.

Knjiga sasvim sigurno svakom menadžeru zanimljiva naslova (‘Kako riješiti velike probleme i testirati nove ideje u samo pet dana‘) nudi upravo ono što u naslovu i piše. Autorski trojac radio je u Google Venturesu (sada samo GV, investicijska ruka Googlea) i kune se u petodnevni proces koji je, tvrdi, dokazan u više od stotinu kompanija. Knapp je izumio proces u Googleu, gdje se primijenio na nizu projekata, da bi se potom udružio s drugom dvojicom autora i model primijenio na stotinama različitih kompanija, od telekoma do zdravstva. Ovaj vodič primjenjiv je na sve kompanije, od startupova do najvećih na svijetu i namijenjen svakom s problemom ili idejom koja traži brzo rješenje.

Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five DaysJake Knapp, John Zeratsky, Braden Kowitz Simon & Schuster, 2016.

Godine 1926. Mussolini je pokrenuo melioraciju močvarnog područja Pontino, jedan od najambicioznijih projekata za fašističke vladavine tijekom koje je isušio i pretvorio u obradivu površinu stotine kvadratnih kilometara močvarne doline u blizini Rima. Privučene obećanjem o vlastitom komadu zemlje, na tom su se području naselile tisuće ljudi sa sjevera, napustivši svoj rodni kraj u kojem im nije preostajalo ništa drugo doli skapavati od gladi. Među njima su i junaci ove izvanredne sage – članovi obitelji Peruzzi. Iz Padske nizine spustili su se na nagovor karizmatičnog strica Periclea, koji je zahvaljujući svom smionom i vrijednom doprinosu stekao ugled u Fašističkoj stranci. No to je priča i o svemu što je prethodilo, od Mussolinijeva uspona do pada i poratnih godina.

Mussolinijev kanalAntonio PennacchiAlgoritam, Zagreb, 2016.

Na prostorima nekadašnje Jugoslavije u posljednjih sto godina dogodile su se višestruke promjene, nastajale su i nestajale države i politički sustavi, događali su se brojni ratovi i prevrati, povijest je nemilice marširala ulicama razdvajajući obitelji i tražeći od pojedinca da joj se povinuje ili suprotstavi. O jednoj takvoj povijesti piše Igor Štiks u svojoj knjizi. Štiks iz pojma državljanina i građanina razvija i dokazuje tezu o mijenama političkih sustava i zajednica te koliko su i kako utjecali na poziciju i život pojedinca. Odgovara na pitanja što uopće znači biti državljanin, biti uključen ili pak isključen, kako se osjećati u poziciji građanina i što se događa kada se ona mijenja u onu stranca ili pak neprijatelja.

Državljanin, građanin, stranac, neprijateljIgor ŠtiksFraktura, Zagreb, 2016.

06. svibanj 2024 03:49