Lider trend
StoryEditor

Angela Merkel – Biografija najmoćnije osoba Europe

25. Siječanj 2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je nedvojbeno najmoćnija osoba Europe i jedna od nekoliko najmoćnijih političara u svijetu. O njoj se mnogo govori, ali koliko se o zapravo zna?

Stefan Kornelius, novinar njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung, pratio je njezinu karijeru otkad se prije 24 godine kao mlada djevojka pojavila na njemačkoj političkoj sceni. Na temelju tih spoznaja, ali i uz pomoć kancelarke same, napisao je njezinu iscrpnu biografiju od mladosti u obitelji protestantskog pastora u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj do izbora za predsjednicu najveće njemačke političke stranke, a zatim i kancelarke najveće europske ekonomske sile. Jedan je od najzanimljivijih dijelova onaj u kojem objašnjava kako je Angela Merkel promijenila odnos Nijemaca prema vlastitoj prošlosti, posebno kad je riječ o holokaustu, kao i njezina ‘ideologija slobode‘: ‘Sloboda znači radost djelovanja, razvoj pojedinca, radost u različitosti, odbijanje izjednačavanja, vlastitu odgovornost.‘ A demokracija i socijalna tržišno gospodarstvo djeca su slobode, rekla je Angela Merkel.

Stefen Kornelius

Angela Merkel

Profil, Zagreb, 2014.

Anthony Robbins najpoznatiji je i najbolje plaćeni američki motivacijski govornik, trener uspjeha i autor mnogih popularnih knjiga poput ‘Neograničena moć‘, ‘Divovski koraci‘, ‘Pismo jednog prijatelja‘. Kad on kaže da ‘probudite diva u sebi‘, valja vjerovati da zna dati savjet kako da to učinite. Mnogi recenzenti knjige ‘Probudite diva u sebi‘ tvrde da bi trebala postati obveznom lektirom za svakoga tko je posvećen povećavanju kvalitete svojeg života. Robbins je sjajan motivator i očarava zbog strastvenosti s kojom pristupa rješavanju svakog problema i tako potiče i čitatelja da jednakom strašću i samosviješću slijedi njegove praktične savjete potkrijepljene znanstveno utemeljenim načelima i tehnikama.

Tony Robbins

Probudite diva u sebi

Katarina Zrinski, Varaždin, 2014.

S romanima ‘Sotonski tango‘ i ‘Melankolija‘ László Krasznahorkai postao je 80-ih godina prošlog stoljeća nezaobilaznim imenom svjetske književne scene, a danas je, dvadesetak romana nakon objavljenih, priča, eseja... ušao u uži krug kandidata za Nobelovu nagradu. U‘ Melankoliji otpora‘ neobični se događaji počinju nizati kad u provincijski gradić na jugu Mađarske dođe zagonetna cirkuska skupina s golemim kitom koji privlači znatiželjnike i karizmatičnom nakazom Princom koji privlači nezadovoljnike... Osim intrigantnog zapleta, čitatelja će privući autorova sugestivna duga rečenica, višeznačnost zbivanja, groteskne scene koje propituju mogućnosti otpora vladajućem sustavu, psihologija likova.

László Krasznahorkai

Melankolija otpora

Šareni dućan, Koprivnica, 2014.

U svijetu kojim dominira ideja da nikad nismo dovoljno dobri naučili smo bježati od vlastite ranjivosti i ne priznavati je. Ako se pokažemo ljudima takvi kakvi jesmo, to znači da se izlažemo još većem riziku od kritiziranja i povrede. Na temelju dvanaestogodišnjeg istraživanja dr. Brené Brown razotkriva kulturni mit koji ranjivost prikazuje kao slabost tvrdeći da je priznavanje vlastite ranjivosti i nesavršenosti zapravo najtočnija mjera naše hrabrosti. Autor objašnjava da je ranjivost srž mučnih emocija kao što su strah, tuga i razočaranje, ali i rodno mjesto ljubavi, osjećaja pripadnosti, radosti, empatije, inovativnosti i kreativnosti. Kad pokušavamo odbaciti ranjivost, distanciramo se od iskustava koja u naš život unose svrhovitost i smisao.

Brené Brown

Budite odvažni i činite velike stvari

VBZ, Zagreb, 2014.

02. svibanj 2024 13:45