Lider trend
StoryEditor

Autobiografija Nikole Tesle: Moji pronalasci

26. Srpanj 2015.

"Moji pronalasci‘ posebno je izdanje autobiografije Nikole Tesle, fizičara, kemičara i matematičara koji je osmislio više od 700 patenata, izumitelja koji je zamislio i praktičnom učinio suvremenu uporabu električne energije.

Napravio je prvi elektromotor na izmjeničnu struju, istraživao rendgenske zrake, pridonio osnovnim saznanjima o kozmičkim zrakama i potpisao dinamičnu teoriju gravitacije... Teslin životopis opremljen je fotografijama i skicama pronalazaka te popraćen tekstom slovenskog fizičara, izumitelja, spisatelja i putopisca Andreja Detele, dobrog poznavatelja Teslina rada. Izdanje je u cijelosti dvojezično – osim izvornika, koji je Tesla napisao na engleskome, usporedo je i potpun prijevod na hrvatskome.

Moji pronalasciNikola TeslaZnanje, Zagreb, 2015.

Iako autor nikako nije mogao znati što će se sve dogoditi i da će pod povećalo Uskoka doći neki istaknuti sportski djelatnici i njihove financije, knjiga Milivoja Friganovića izašla je u savršen trenutak. Svejedno hoće li i kakva optužnica biti podignuta protiv braće Mamić i Vrbanovića, jasno je da više ništa neće biti isto. U toj branši mnogi posegnuti za ovom knjigom u kojoj mogu saznati o oporezivanju dohotka sportaša i plaćanju doprinosa, oporezivanju sportaša prema međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sportskim društvima, udrugama i sportašima u sustavu PDV-a, oporezivanju transfera sportaša i još mnogo toga.

Oporezivanje sportaša, sportskih udruga i drugih osoba u sportuMilivoj FriganovićCentar za management i savjetovanje, Zagreb, 2015.

Knjiga Andrewa Robinsona svojevrsni je uvod u dugu i prebogatu povijest Indije, koja opisuje odnose s drevnom Kinom, rođenje budizma, dolazak Aleksandra Velikog i dodire s Rimskim Carstvom. Zatim razdoblje mogula te dolazak Britanaca i kolonijalnu eru. Knjiga također opisuje i današnju Indiju, koja je izrasla u svjetsku političku i vojnu silu. Autor je pitkim jezikom i popularnim, ali ne i površnim pristupom učinio povijest Indije pristupačnom svjetskom čitatelju koji nije nužno upućen u sve rukavce indijske kulturne i političke povijesti. Opremljena je serijom povijesnih fotografija, a preveo ju je nagrađivani prevoditelj Dinko Telećan, također vrsni poznavatelj Indije, kako njezine povijesti tako i kulture.

Kratka povijest IndijeAndrew RobinsonSandorf, Zagreb, 2015.

Istraživački novinari Sinclair Lewis, Bob Woodward i Carl Bernstein odigrali su ključnu ulogu u američkoj politici. Objavljivanje u javnosti zloupotrebe vlasti, korporativnih nedjela, korupcije na najvišoj državnoj razini, utjecalo je na demokratske tokove.‘Global Muckracking‘ knjiga je posvećena istraživačkom novinarstvu u svijetu. Predstavlja najvažnije primjere novinarstva koji su u proteklih sto godina razotkrivali skrivena djela i namjere moćnika na svim kontinentima. Autorica knjige Anya Schiffrin ističe primjere koji su u proteklom stoljeću privlačili pozornost svjetske javnosti, a bili su otkriveni zahvaljujući angažmanu novinara. U vrijeme kada su ljudska prava u središtu pozornosti, a već se neko vrijeme propituje se sudbina novinarstva, ova knjiga daje odgovor zašto nam treba istraživačko izvještavanje.

Global Muckraking – 100 godina istraživačkog novinarstvaAnya SchiffrinNew Press, 2014.

30. travanj 2024 17:28