Lider trend
StoryEditor

Blindirana limuzina za državnike i biznismene

23. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Blindirana vozila sigurno su tržište za proizvođače. Državnici određenog ranga moraju putovati u njima zbog propisa sigurnosnih službi, biznismeni koji vrijede mnogo novca u njima žele putovati, a nekima su takvi autombili jedini način da putuju i znaju da će preživjeti putovanje.

Njemačka premium trojka, ali i neki drugi proizvođači poput Jaguara, već ih dugo drže u svojoj gami, a oni koji žele poseban blindirani automobil mogu kupiti serijsku limuzinu ili SUV/terenac te se potom obratiti jednoj od mnogo tvrtki za preradu automobila u blindirane. Ipak, tvornički je sigurnije, kao što pokazuje novi blindirani Mercedes S 600 Guard.

Ne gori, a kisika ima

Njegova se zaštita sastoji od čelika koji se formira na izrazito visokim temperaturama, tkanina s aramidima, keramike, posebnih legura aluminija te višeslojnog stakla. Osim toga, vrata i podnica ojačani su posebnim čelikom koji omogućava obranu od vojnih ručnih granata. Blindirani Mercedes S 600 Guard teško će gorjeti jer je sustav za gašenje požara standard, kao i sustav koji bez obzira na okolnosti putnicima i vozaču omogućava dovod svježeg zraka kroz posebno dizajnirane otvore.

Staklene površine na tom automobilu napravljene su od nekoliko slojeva stakla premazanih polikarbonatom, a oni čiji je život ugrožen mogu posebno naručiti dodatnu zaštitu za akumulator i spremnik goriva. Stoga automobili s najvišom razinom zaštite VR9, kao što je to vozilo, posjeduju mogućnost hermetičkog zatvaranja interijera i aktiviranja boca s kisikom kako bi automobil mogao nesmetano napustiti mjesto napada.

Otporan na ručni bacač

Neuspješni napadi pištoljima, dugim cijevima, granatama ili ručnim bacačima pokazali su da taj osjećaj sigurnosti prerasta u demonstraciju moći automobila nad oružjem. Ako se probuši guma, zahvaljujući tehnologiji Run-Flat nastavlja se sve do maksimalne brzine od 80 kilometara na sat, pritom pružajući dobre vozne osobine i sigurno ponašanje u vožnji. Brzina bijega u potencijalno opasnoj situaciji iznimno je važna pa veća masa zahtijeva i adekvatno rješenje ispod poklopca motora. Tako Mercedes S600 Guard pogoni V12 motor snage 530 konja i okretnog momenta od 830 Nm. Mercedes nije otkrio koliko je ubrzanje, a maksimalna brzina elektronički je ograničena na 210 kilometara na sat. Cijena, naravno, nije poznata.

28. travanj 2024 16:21