Lider trend
StoryEditor

BMW 7 - Šesta generacija bavarske krstarice

09. Kolovoz 2015.

BMW je prije mjesec dana predstavio šestu generaciju svoje najveće limuzine, model serije 7. Kao što je poznato u Hrvatskoj je upravo taj automobil bio omiljeno prijevozno sredstvo predsjednika Franje Tuđmana, a kasnije punio je naslovnice i sa slučajem Ive Sanadera.

Danas su se nekako domaći političari okrenuli Audiju, ali to ne znači da je BMW zakazao, štoviše. Nova je generacija najbolji primjer kako Bavarci vide spoj luksuza i donekle sporta.

Sličnost sa serijom 5

BMW je imao i ima sportski imidž, pa tako i najveća limuzina mora imati određeni sportski štih. Upravo je stoga linija dinamična. No, što je slučaj i kod Audija, kod BMW-a postoji sličnost među serijama, pa tako je ponekad laicima teško razlikovati manji i veći model istog proizvođača. Gotovo smo sigurni da će na daljinu većina običnih prolaznika teško vidjeti razliku između BMW-a serije 5 i serije 7. Doduše, BMW malo olakšava zadaću ako je riječ o produženoj, L izvedbi, koja je 14 centimetara duža od obične serije 7. Od tog prostora naravno najviše profitiraju putnici na stražnjoj klupi i tada je gotovo sigurno da je za upravljačem profesionalni vozač, a vlasnik uživa straga.

Hibrid kao poslastica

U Hrvatskoj će svakako u prvom planu biti verzija 730d s dizelašem od 265 konja, koji je svakako dostatan za brzu, a opet i relativno štedljivu vožnju s najavljenim prosjekom od 4,7 litara. Vjerojatno je najpoznatiji model 750i, koji u novoj izvedbi razvija najveću snagu od 449 konja. Obje verzije mogu se naručiti i s pogonom na sva četiri kotača. U budućnosti bi se trebala pojaviti i benzinska verzija 740i s 326 konja. Svakako prava poslastica bit će hibridna izvedba 740e, koja kombinira benzinski četverocilindrični motor od 256 konja i električni od 95 konja. Deklarirana potrošnja iznosi svega 2,1 litru. Osim toga doseg na električni pogon trebao bi iznositi 40 kilometara na brzinama do 120 km/h. BMW serije 7 ima potencijal, ali teško će s trona skinuti Mercedesovu S klasu, koja dominira u tom segmentu.

27. travanj 2024 00:27