Lider trend
StoryEditor

BMW-ov model M5 odlazi u velikom stilu

20. Kolovoz 2016.

Kad se na tržištu pojavi neki novi model, onda je općepoznato da njegova sportska inačica uvijek dolazi posljednja u ponudi, odnosno s malim odmakom. Ali isto tako kada se neki model gasi, onda na tržištu posljednja ‘umire’ upravo ta sportska verzija. Dokaz koji ovaj put potvrđuje to pravilo BMW-ova je serija 5. Nije tajna da sljedeće godine na tržište dolazi potpuno novi model, ali bavarska tvrtka nije se ustručavala predstaviti novu, još jaču inačicu M modela serije 5. Riječ je doduše o limitiranoj seriji od svega 200 komada, koja nosi naziv M5 Competition Edition 2016. Već i naziv dovoljno govori za sebe.

Brže od 300 na sat

U odnosu na klasičnu izvedbu, limitirana serija niža je za centimetar, a može se prepoznati po specifičnom stražnjem difuzoru i retrovizorima od karbona. Ipak, najveće promjene kriju se ispod poklopca karoserije i motora. Tako je V8 turbo motor od 4,4 litre pojačan s 560 na okruglo 600 konja, a okretni moment iznosi 700 Nm. Da bi se dobilo dodatnih 40 konja BMW je promijenio parametre elektronike i povećao pritisak u turbini. Performanse su gotovo zastrašujuće jer do 100 km/h automobil dolazi u 3,9 sekundi. To je 0,4 sekunde brže nego kod klasičnog M5. Najveća brzina službeno je ograničena na 250 km/h, no odblokirani M5 sigurno pojuri debelo iznad 300 km/h. To nije sve: BMW je kod M5 Competition Edition izmijenio i rad aktivnog diferencijala, upravljač je direktniji, a i sustav ESP tolerantniji je i pruža mogućnost proklizavanja ako se vozite u sustavu MDM.

Dvjesto komada

Kako bi komfor i sigurnost bili što bolji, specijalno izdanje BMW-a M5 ima serijski ‘head up’-zaslon, upozorenje za neželjeni prelazak u drugu traku, 360 kameru i kao šlag na tortu audiosustav Bang&Olufsen. U Hrvatskoj cijena nije određena, ali je, naravno, viša u odnosu na onu standardnoga M5, a sigurni smo da će dvjesto primjeraka odmah planuti. Ukratko, predstavljeni M5 Competition Edition prava je cestovna zvijer koja će zasigurno olakšati čekanje do nove generacije M, a koja bi se mogla pojaviti potkraj 2017., odnosno početkom 2018.

16. travanj 2024 07:11