Lider trend
StoryEditor

Broševi su se vratili u igru u velikom stilu

29. Kolovoz 2016.

Ove zime nakit je neobičan, upečatljiv ili samo za odvažne. Možda se treba priviknuti na nesvakidašnjost ili, bolje rečeno, maštovitost, ali to je već postalo uobičajeno, jer iz sezone u sezonu moda to uvijek traži. Ipak, bez obzira koliko nakit bio izazovan i na prvi pogled nemoguć, nosiv je, tako da će vrlo vjerojatno biti rado prihvaćen i tražen upravo zbog takvih svojih obilježja. I dalje pretjerano veliko, privjesci, lanci, nadahnutost poviješću i tradicijom, slojevitost te biseri zasjat će u svakoj prilici. Takav nakit poželjan je na poslu, zabavama, kao i na onom najvažnijem izlasku na kraju godine – novogodišnjoj noći. Osim toga broševi su se vratili u igru u velikom stilu. Već pomalo zaboravljeni oživjeli su i pokazali da su bili neopravdano zaobilaženi.

Romantične Rimljanke 

Naime, osim uobičajenih broševa kakve smo navikli vidjeti u naših baka nosi ih se, umjesto jednog, više različitih u velikim ‘nakupinama‘. Vrlo su upečatljivi i ogromni broševi na kaputima ili sakoima kakve predlaže kuća Schiapparelli i Louis Vuitton te oni Dolce & Gabbane koji krase rubove rukava. Uz broševe na prošla vremena podsjeća posebno nakit s notom povijesti, pogotovo onaj koji u rimskom, viktorijanskom ili georgijanskom stilu ostavlja vrlo romantičan dojam. Valentino se naravno bacio na rimski izričaj, predlažući takve narukvice i ukrase za kosu. Rimskim ljepoticama Chanel suprotstavlja viktorijanske s raskošnim narukvicama koje vuku i na ‘steampunk‘ ili seriju ‘Downton Abbey‘, a Roberto Cavalli više voli georgijanski stil. Nasuprot tome nosi se i pomalo pankerska jedna naušnica, ali potpuno u skladu s traženim obilježjima ove sezone. Naušnice su velike i napadne ili, ako slučajno nisu takve, onda ih mora biti mnogo. Dior i Donna Karan smatraju da su ljepše kada su manje i kada ih je više, a Balmain i Marni veličinom ne štede ženske uši. Toliko su velike da traže veću izdržljivost uški, što se vidi na uradcima Giambattiste Vallija i Toma Forda. Naušnice prvog, ukrašene šljokicama i cvijećem, toliko su velike da dodiruju ramena, a Fordove se rese s naušnica protežu čak ispod ramena. Dugi lanci oko vrata ili struka, asimetrični i obični, zaintrigirali su Louisa Vuittona, Versace te Chanel.

Hollywood četrdesetih

Chanel je posebno skrenuo pozornost na ukrase poput dukata ili punih i masivnih srebrnih ogrlica koje potpuno obavijaju vrat. Ista kuća nije nikako mogla izbjeći slojevite ogrlice, duge i kratke, kao i narukvice, u čemu joj se pridružio Oscar de la Renta. Trend se tako iz posljednje dvije sezone očito nastavlja, a koliko su ga prihvatili neki dizajneri ne bi bilo nemoguće da se produlji na iduće sezone.

Biseri su nezamjenjivi kao nakit, no ovaj se put nose potpuno drugačije, što je i za očekivati s obzirom na modni diktat. Umjesto ogrlica ili narukvica, biseri sad krase vrpce oko glave, pojaseve ili čak slušalice. Slušalice su ‘načičkane‘ cijelom površinom biserima tako da će privlačiti poglede ne samo kao zadnji izdanak moćne tehnologije, već i ‘posljednji krik mode‘.

Nije zaboravljena ni elegancija Hollywooda iz četrdesetih godina, pa se biseri nose u svim bojama. Prstenje je izrađeno od platine, bijelog zlata ili od zrnato rezanoga raznobojnog dragoga kamenja i dijamanata. Skupocjeni satovi imaju kožnate remene, poželjni su općenito prirodni i cvjetni motivi, a nisu zaboravljeni ni medaljoni kao nezamjenjiv ukras starog Hollywooda.

 

18. travanj 2024 14:48