Lider trend
StoryEditor

Čačić: Imamo svjetske uvjete za speedway

29. Srpanj 2012.

Na Grand Prix utrci svjetskog prvenstva u speedwayu, na Milenium stadionu u Donjem Kraljevcu, u Međimurskoj županiji, održana je najveća svjetska auto-moto priredba koja je okupila preko pet tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, koji je u program utrke bio uključen za dodjeljivanje pehara pobjednicima, u izjavi za Lider kazao je da je ovaj sportski projekt jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Zahvaljujući velikim privatnim ulaganjima u infrastrukturu stvoreni su u svjetskim razmjerima ponajbolji tehnički preduvjeti za razvoj ovog sporta.

- To potvrđuje činjenica da se ovdje održava Grand prix utrka, jedna od deset takvih u svijetu ove godine, a sve zahvaljujući privatnom kapitalu. Nedovoljno se u Hrvatskoj posvećuje pažnja i speedwaju i značaju ove utrke, kako zbog speedwaya samog tako i zbog gospodarskih i turističkih efekata, kazao je Čačić u pauzi utrke.

Župan Međimurske županije Ivica Perhoč podsjetio je da je sport najbolji promotor svake zemlje. A speedway i gimnastika, sportovi u kojima su u Međimurju infrastrukturne preduvjete za vrhunsku razinu stvorili uspješni pojedinci svojim vlastitim kapitalom, predstavljaju Međimurje i Hrvatsku diljem svijeta u najboljem svjetlu.

- Iako su danas svi sportovi u sjeni nogometa i drugih kolektivnih sportova, mi u Međimurju i te kako smo ponosni na naše sportske iskorake u malim sportovima i nemali novac ulažemo u rad s mladim sportašima, kazao je međimurski župan. Perhoč je također ukazao na činjenicu da predstavnici Međunarodne motociklističke federacije (FIM) uvijek ističu da je Milenium u Donjem Kraljevcu,u koji je njegov vlasnik, Zvonimir Pavlic, bivši višestruki prvak Jugoslavije, a danas vlasnik građevinske tvrtke Pavlic-asfalt-beton, uložio 30-tak milijuna kuna - najbolji speedway stadion u Europi.

- Iako speedway u Međimurju ima dugu tradiciju, te da je prije ovog stadiona postojao speedway stadion u nedalekom Prelogu, tek je izgradnjom ovakvog vrhunskog objekta bilo moguće dovesti u Hrvatsku i vrhunske sportske priredbe. Zato sam uvjeren da će se speedway u Hrvatskoj i dalje razvijati i privlačiti kremu i obožavatelje ovog sporta u Međimurje, zaključio je župan Perhoč.

Ovaj osvrt na medijsko zanemarivanje speedwaja kao sporta i čitave priredbe organizirane na svjetskoj razini, te njegovog gospodarskog značaja za Međimurje ne bi bio potpun da se ne kaže da je Jurica Pavlic iz Goričana, dvostruki europski prvak i juniorski svjetski viceprvak, sin Zvonka Pavlica, nekadašnjeg višestrukog državnog prvaka Jugoslavije u speedwaju.

02. svibanj 2024 13:54