Korona i biznis
28. ožujak 2016.

Četiri skupine eteričnih ulja za borbu protiv stresa

Kako s najboljim od prirode doskočiti stresu, Zagrepčanima je nedavno pokazao Fred Wollner, vrsni aromaterapeut i stručnjak prestižne njemačke kuće Primavera, u nadahnutom predavanju ‘Aromaterapijom protiv stresa‘. Naime, eterična ulja pomažu pri opuštanju, potiču koncentraciju i vedro raspoloženje

Dobro odabrana eterična ulja djeluju umirujuće, podižu raspoloženje, poboljšavaju san. Koja točno eterična ulja? Kako bismo se opustili i smanjili doživljaj stresa Fred Wollner preporučuje ulja na bazi citrusnoga voća, ljekovitih biljaka, cvijeća i mirisnoga drva. Kaže da je dovoljna samo jedna kapljica da od stresa i negativnih emocija, barem na kratko, pobjegnemo na neko mirno i tiho mjesto u sebi i skrijemo se od nemirnoga svijeta. Mirisnoj harmoniji aromaterapije možemo se prepustiti i tijekom masaže ili kupke, a korištena kao mirisi za prostor eterična ulja djeluju osvježavajuće i umirujuće, a istovremeno uspješno eliminiraju bakterije i viruse, posebno u vrijeme prehlada.

– Danas smo neprestano izloženi brojnim podražajima koji nerijetko izazivaju stres i negativne emocije. Rijetko kada tijekom dana imamo priliku pobjeći od svega i priuštiti si nekoliko minuta potpunog mira. U našem tijelu javljaju se različite misli i emocije, a njihovo zajedničko djelovanje može biti poprilično štetno. Izvor je stresa kombinacija naših želja, emocija i misli, a tome problemu tako trebamo i pristupati. Za smirivanje je najbolje je upotrijebiti eterična ulja cedra, tonke i pačulija. Dodatno, iznimno je korisno djelovanje i cvjetnih ulja poput ruže, lavande, nerolija i ylang ylanga. No, bergamot i naranča također su djelotvorni i pomažu kod nervoze i tjeskobe – preporučuje iskusni aromaterapeut u Lider Trendu.

Stišavanje misli

Čini se da problem broj jedan u frenetičnom svijetu obveza postaje nesposobnost smirivanja uma. Koja su eterična ulja najbolji odabir za stišavanje misli?

– Činjenica je da uvijek nešto želimo. U glavi nam se vrte misli ‘želim, želim, želim.‘ Takve su emocije i želje izvor velikog stresa. Za uravnoteženje emocija i želja, a samim time i dovođenja srca u balans dobra su ulja poput lavande, ruže, nerolija, bergamota i naranče – precizira Wollner dodajući kako je razumljivo da nekome neki miris neće ‘sjesti‘.

U tome slučaju nema smisla siliti se koristiti se njime. Čovjek je vrlo osjetljiv na mirise, pa upotrebu ulja čiji nam miris ne odgovara ne treba nametati. Lavanda i ruža vrlo su popularni, ali ima onih kojima takvi mirisi ne odgovaraju, pa uvijek možemo pokušati s kamilicom, kaduljom ili pačulijem. Tu su i jasmin, neroli i ylang ylang. Ako je netko doista osjetljiv na mirise, Wollner preporučuje da se pokuša s blažim mirisima drvenastih ulja kao što su drvo ruže, sandalovina, tonka, benzoin ili vanilija.

Više o ovoj temi možete pročitati u proljetnom Lider Trendu, a ovdje vam donosimo četiri skupine eteričnih ulja za borbu protiv stresa.

Citrusna ulja Naranča pomaže kod tjeskobe i nervoze.Grejp podiže koncentraciju; blagi antidepresiv.Mandarina nježno antistresno ulje idealno za dječju sobu; pomaže kod nesanice, nervoze i depresije. Bergamot je opuštajuće ulje za starije; pomaže kod nervoze, stresa i nesanice.Limunska trava uravnotežuje, opušta, umiruje.

Cvjetna uljaRuža opuštajuće djelovanje; pomaže zacjeljivanju emocionalnih rana, otvara srce.Lavanda blagi sedativ; uravnotežuje krvni tlak.Neroli snažno antidepresivno ulje; pomaže zacjeljivanju emocionanih rana. Ylang Ylang važan afrodizijak za žene; odličan za prevenciju ‘burnout‘ sindroma.

Drvenasta uljaCedar opuštajuće i prizemljujuće ulje s osnažujućim djelovanjem.Bor pročišćava zrak, produbljuje disanje i opušta.Sandal duboka relaksacija i meditacija. Ružino drvo revitalizira cijeli organizam; pomaže protiv nervoze.Tamjan pomaže kod slabijega astmatičnog napada; miris koji nas jača i prizemljuje.

Ulja dobivena od ljekovitih biljaka Kamilica rimska pomaže kod nervoze, nesanice, stresa, psihičkih šokova.Pačuli ima malo teži miris, ali opušta.Geranij pomaže kod osjećaja frustriranosti i depresije.Palmarosa opušta.Vanilija ima ugodan, opuštajući miris.