Lider trend
StoryEditor

Citroën C4 Cactus Feel BlueHDi 100 - Najčišći Cactus na cesti

01. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Citroëen C4 Cactus svakako je jedna od jačih automobilskih priča u 2014. Uostalom ako se na pojedinim tržištima čeka isporuka i po šest mjeseci, onda je jasno da je automobil tražen.

Popularan je jer je drukčiji od svih drugih na tržištu, što je danas prava rijetkost. Sada se pojavila i ekološka varijanta istog modela. Nije riječ o električnome motoru, već ekonomičnom dizelašu, ali na kraju to je ispuh od samo 87 g/km CO2, što je na razini jedne Toyote Prius koja slovi za ekovozilo ‘par exellence‘. Na kraju zapravo je važan rezultat, a ne i kako se postigao.

Štedljiv i siguran

Cactus BlueHDi pokreće 1,6-litarski dizelski motor koji razvija okruglo 100 konja. Performanse su dobre, pa do stotke automobil dolazi za 10,7 sekundi i razvija najveću brzinu od 184 km/h. Međutim, ‘forte‘ automobila svakako je potrošnja koja u prosjeku iznosi oko četiri litre, s time da u gradu naraste do 5,5 litara, a na otvorenoj cesti padne na 3,6 litara. Malo je neobično da automobil ima mjenjač sa samo pet brzina, a s obzirom na to da je riječ o ekološkom i štedljivom modelu, čini nam se kako bi šesta brzina ‘dobro legla‘. U vožnji automobil je vozan i siguran. Motor je dovoljno elastičan i za autocestu i za pretjecanja na otvorenoj cesti.

Male zamjerke

Međutim, na stranu tehničke komponente, Cactus ponajprije karakterizira neobičan dizajn koji privlači pozornost. Naravno da se najviše ističu dodaci na vratima kao kod nekadašnjih američkih karavana. U unutrašnjosti ima dosta mjesta, ali zamjerka se odnosi na stražnje prozore koji se ne mogu otvoriti, već samo provjetriti kao kod coupe vozila, te na stvarno lošu preglednost straga koju u testnom vozilu spašava stražnja kamera. Zbog niske emisije CO2 cijena ovog ekološkog dizelaša vrlo je prihvatljiva. Početna je cijena C4 Cactus Blue HDi 129.948 kuna, u koju je uračunato i četverogodišnje jamstvo ili na prijeđenih 70.000 kilometara.

05. svibanj 2024 01:47