Lider trend
StoryEditor

Citroën E-Mehari - Kultno vozilo za razonodu u novom izdanju na električni pogon

26. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Citroën Mehari možda nije bio najpopularniji model na našem području, ali, primjerice, u Francuskoj ima svoje čvrsto mjesto u povijesti automobilizma. Riječ je o nekonvencionalnom, potpuno otvorenom automobilu koji je tada bio namijenjen razonodi, ali, realno, sigurnost je tada ipak bila u drugom planu.

Citroën je u ovoj godini odlučio oživiti Meharijev kult, najprije konceptom Cactus M, a sada i serijskim automobilom koji je jednostavno nazvan E-Mehari. Logično je da dodatak E ispred naziva označava električni pogon vozila.

Francuska tehnologija Novi Mehari pokretat će elektromotor snage od 68 konja. On bi trebao omogućiti vozilu pristojne performanse i najveću brzinu od 110 km/h. Međutim, rak-rana električnih automobila svakako je doseg, odnosno kapacitet baterija. Kako bi se riješio taj problem, Citroën E-Mehari koristi se baterijom koja se temelji na tehnologiji razvijenoj francuskim umijećem Grupe Balloré: baterije LMP (litijske metalne polimerne baterije) koje omogućuju velik doseg te su učinkovite, pouzdane i sigurne. Baterije LMP ističu se velikom energetskom gustoćom i po tome što su sigurne za uporabu. To su suhe baterije, što im daje mnoge prednosti, među ostalim, nisu osjetljive na vremenske promjene i jednako su učinkovite i zimi. Uz to imaju doseg od dvjesto kilometara, što je više nego dovoljno za svakodnevnu gradsku i prigradsku uporabu. Baterija se puni za osam sati.

Fleksibilni krov Ipak, Mehari povrh tehničkih elemenata nudi ponajprije izvanserijski dizajn. Riječ je o povišenoj karoseriji iznimno atraktivna izgleda. U svakom slučaju, u E-Mehariju nećete ostati nezapaženi. Automobil ima četiri prava mjesta, a najveća je zanimljivost svakako krov koji se prema vlasnikovoj želji može doslovno micati i stavljati, i to odvojeno iznad prednjih i stražnjih sjedala. U duhu Meharijeve tradicije bočne stranice također se mogu montirati ili uklanjati, a dio te bogate povijesti jest i plastična konstrukcija karoserije, što znači da nema korozije, a također je otporna na manje udarce jer je iznimno elastična. Kad poželite oprati automobil, bez problema možete crijevom isprati vanjski i unutarnji dio automobila, koji je vodootporan.

02. svibanj 2024 14:23