Lider trend

Djeca više nego ikada konzumiraju umjetna sladila

Lider
Autor Lider

Broj djece koja konzumiraju umjetna sladila – aspartam, sukralozu i saharin drastično se povećao tijekom posljednjih godina.

Rezultati istraživanja objavljeni u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, okrivaju kako je 1999. godime manje od devet posto djece  konzumiralo niskokalorične zaslađivače koji se nalaze u dijetetskim pićima i obrađenoj hrani. Taj broj se do 2012. popeo na 25 posto, a uključuje i djecu staru tek dvije godine.

U istraživanju su se gledali podaci 17.000 osoba, a zabrinjavajući trend bilježi se i kod odraslih. U istraživanju je zabilježeno kako 44 posto odraslih i 20 posto djece niskokalorične zaslađivače konzumira više od jednom dnevno, a 17 posto odraslih i više od tri puta na dan.

Umjetna sladila obećavaju manje kalorija, no nedavna istraživanja pokazuju povezanost s pretilošću i dijabetesom: skoro 20 posto pretilih odraslih konuzmiralo ih je tri puta dnevno i više, u usporedbi s 13 posto odraslih s normalnom težinom. Studija provedena prošle godine također je pokazala da su trudnice koje su konzumirale pića s umjetnim zaslađivačima sklonije rađanju djece koja će u prvoj godini života imati veću sklonost debljanju i pretilosti.

Sve što je nužno za preokret ovoga trenda je zamijeniti proizvode koji obiluju umjetnim sladilima običnom vodom i voćem.

Komentari