Lider trend
StoryEditor

Dobrodošli u ekskluzivni svijet nišnih mirisa

29. Prosinac 2016.

Jeste li znali da do XX. stoljeća i komercijalizacije mirisa uopće nisu postojali ‘muški‘ i ‘ženski‘ parfemi? Prva kolonjska voda datira iz 1709. godine, a danas se u svijetu na godinu proizvede oko tisuću novih mirisa i zapravo je došlo do hiperprodukcije. U minulim vremenima visoko je parfumerstvo smatrano umjetnošću, a danas nas mirisni noviteti čekaju na svakom uglu. Obično su imena zvučna i dizajnerska, ali ono u bočici nerijetko je poprilično uniformno, slično, trendovsko, ne osobito trajno... No onoga časa kad uđete u svijet nišnih (fr. niche) mirisa – vrlo je vjerojatno da je gotovo s vašom fascinacijom parfemskom industrijom i prvi je to korak za ulazak u novo carstvo olfaktivnih doživljaja, iskustava i avantura.

Što je to ‘niche‘? Riječ francuskog podrijetla označava arhitektonski pojam – polukružnu ili četvrtastu udubinu u zidu za smještaj predmeta poput kipova, poprsja i vaza, a u crkvama u niši su nerijetko – oltari. Kada je riječ o nišnim mirisima, za njih postoje različiti kriteriji od kojih je jedan od važnijih – broj prodajnih mjesta i činjenica da  nisu kreirani da se svide baš svima, pa su stoga posebni i jedinstveni, a masovnoj publici, barem u početku i na prvi ‘nos‘, ponekad čak nisu dopadljivi.

Elitni ‘nosovi‘

Među znalcima, međutim, cijenjeni su brendovi poput brenda ‘parfemskoga kustosa‘ ili kuratora Frédérica Mallea – Editions de Parfums, koji nosovima koje angažira daje potpunu kreativnu slobodu, što ponekad rezultira u najmanju ruku čudnim mješavinama. Tu je i brend kreatorice Patricije de Nicolaï, Guerlainove nećakinje, koji se zove Parfums de Nicolaï i postiže goleme uspjehe među blogerima. Slavni su i Profumum, Puredistance, Amouage, Histoires de Parfums, Ormonde Jayne, mirisi Sergea Lutensa, Roje Dovea i Alberta Morillasa, pa zanimljivih samouka kao što su Andy Tauer i Vero Kern s brendovima Tauer Parfums i Vero Profumo.

Komercijalni parfemi velik dio svog proračuna izdvajaju za oglašavanje i milijunske ugovore sa zvijezdama koje ih reklamiraju, nišni parfemi rijetko se oglašavaju, ali zato novac ulažu u skupocjene i prirodne sastojke. Istini za volju, nekada su parfemske kuće poput Lancômea, Givenchyja, Diora ili YSL-a (čiji muški miris La Nuit de L‘Homme mnogi smatraju najboljim mirisom svih vremena), kreirale parfeme koji su snagom, karizmom i kvalitetom bili ekvivalent onoga što se danas zove nišnim. Givenchyjev III, Diorova Diorella, mnogi parfemi kuće Guerlain bili su parfemska remek-djela za sva vremena.

Tamjan je ‘in‘

Danas su nišni mirisi za znalca zakon i oni će na sve trendovsko  doslovno ‘frknuti nosom‘ jer najbolji su mirisi vječni i otporni na utjecaj trendova i promjenjivih modnih vjetrova. No, naravno, i u nišnim mirisima ima trendova, a kažu da je to, nakon vladavine ‘ouda‘ u posljednje vrijeme – tamjan. Cijene se i mirisi koji podsjećaju na hranu, poput basmati riže i tartufa, kožu (npr. vrlo trajni Parfums de Marly Godolphin), kišu, svježe oprano rublje (Officina delle Essenze Puro Lino) ili – ništa. Ipak, najčešće su u dobrim mirisima mandarina, naranča, limun, cimet, neroli, korijander, frezija, iris, jasmin, madagaskarska vanilija, jantar, magnolije, ruže, duhan, paprat, čokolada, paprika, vetiver, limunova trava, ambra i čarobni ‘oud‘.

Da bi miris uistinu postao miris za pamćenje upotrebljavaju se egzotična i teško dostupna esencijalna ulja i ‘apsoluti‘ (najčišće esencija sastojaka), koji su mjesecima macerirani prije filtriranja da bi ponovno odležavali i prije buteljiranja. Samo se tako, sporo i elaborirano, dolazi do kompleksnih, višeslojnih, zanimljivih, raskošnih i trajnih, zavodljivih i čarobnih – uistinu luksuznih mirisnih kreacija.

Što se ‘nosi‘

Jedan od danas najvećih autoriteta kad su mirisi u pitanju, 28-godišnji njemački bloger, model i poduzetnik Jeremy (potpisuje se kao Jeremy Fragrances) ekskluzivno za Lider Trend podijelio je svoja razmišljanja o mirisima i trendovima za zimu 2016.: – U trendu su zemljane note koje svojom senzualnošću pomažu da prebrodimo tranziciju iz toplijih u hladnije dane. Miris je, zapravo, jedina čarobna pilula na svijetu koja vas u tili čas uistinu čini privlačnijima. Trebao bi biti ekstenzija vaše osobnosti i vašega modnog stila. Ako ste npr. muškarac koji voli ‘bajkerski‘ stil i crne kožnate jakne – nosit ćete tamne, kožnate mirise poput npr. Carolina Herrera CH Men Priveé, a ako ste sportski tip koji voli prirodu, vjerojatno će vam se sviđati Dior Homme Sport, koji je svijetao, puderast... Osobno volim ‘duhanske‘ mirise kao što je Tom Ford Tobacco Vanille, miris koji je umjetnički, ili pak ikonički Creed Green Irish Tweed. Premda sam zaljubljenik u nišne mirise, najvažnije je ipak da omjer kvalitete i cijene te seksepila mirisa budu u ravnoteži.

Eleanor Dwyer, američka stručnjakinja za modu i ljepotu, kaže da su sve popularniji uniseks mirisi (uostalom u nišnim parfemima nerijetko se ženski i muški mirisi ne odvajaju), zatim sprejevi za ormare (i odjeću) radije nego mirisi koji idu na kožu i sprejevi za tijelo – dakle, laganije varijante mirisa.

Chanel: Boy

Dvanaest godina ljubavi i samo tri slova – obilježavaju ovaj novi Chanelov mirisni dragulj. Ime je dobio po velikoj ljubavi Coco Chanel, čovjeku po imenu Arthur Capel, kojeg su zvali – Boy. Ušao je u legendu umrijevši mlad, ali proživio je strastvenu ljubav s Coco i inspirirao slavnog Oliviera Polgea da stvori nadasve elegantan miris.

Boy miriše na geranij, mahovinu, lavandu, ali i ružu, grejp, metvicu, mošus, naranču, vaniliju, pamuk, jasmin, limun – a podsjeća na svježe obrijanog, vedrog, dinamičnog i zavodljivog muškarca.

Amouage: Bracken Man

Jedan od najpoznatijih svjetskih nišnih parfemskih brandova Amouage nedavno je lansirao novi miris za muškarce – Bracken. Kreiran je pod vodstvom kreativnog direktora Christophera Chonga. Miris je inspiriran jednom od najstarijih i najotpornijih paprati u povijesti i po njoj je dobio ime Bracken. Vrlo svjež, ali ipak aromatičan miris odiše lavandom, čempresom, muškatnim oraščićem i klinčićem. Osjeća se i šuma, vlažna zemlja, citrusi i bergamot, geranij, cimet, cedar, sandalovina te mošus i pačuli.

Linda Pilkington: Black Gold

Iza trenutačno možda najvrućega parfemskog nišnog brenda na svijetu Ormonde Jayne stoji atraktivna, sposobna i karizmatična Linda Pilkington. Njezin muški miris Isfarkand prestižni je Wallpaper proglasio najboljim muškim mirisom ikad. Za njezina ulja za kupanje i mirisne vodice, losione i svijeće otimaju se engleska kraljevska obitelj, danska princeza kao i Hellen Mirren, Sting, Will Smith, Goldie Hawn, Emma Thompson, Brian Ferry... U njezinim se najboljim radovima vješto spajaju kvaliteta, posvećenost tradiciji i majstorska ručna izrada parfema, a njezin je novi biser, zapravo – zlato, miris Black Gold.

Piše: Sanja Muzaferija

 

 

 

23. travanj 2024 17:18