Korona i biznis
17. listopad 2018.

Duhanski proizvodi nove generacije minimalno mrljaju zube - istraživanje BAT-a

Istraživanje koje su proveli znanstvenici kompanije British American Tobacco (BAT) pokazalo je da duhanski proizvodi nove generacije uzrokuju puno manje mrlja na zubima u usporedbi s klasičnim cigaretama.

Po prvi puta u BAT-u, znanstvenici su istražili i usporedili utjecaj proizvoda nove generacije, odnosno e-cigareta i proizvoda koji zagrijavaju duhan te klasičnih cigareta na zubnu caklinu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Dentistry.

I dok cigaretni dim uzrokuje značajnu diskoloraciju zubne cakline, para koju proizvode e-cigarete te aerosol proizvoda koji zagrijavaju duhan kao što je glo koji je nedavno lansiran na hrvatskom tržištu, uzrokovali su tek minimalna obojenja.

[caption id="attachment_364215" align="alignright" width="353"] Gornji red: diskoloracija zubne cakline nakon izloženosti cigaretnom dimu. Srednji red: minimalna diskoloracija zubne cakline koja je bila izložena aerosolu proizvoda za zagrijavanje duhana. Donji red: minimalna diskoloracija cakline nakon izloženosti aerosolu e-cigarete[/caption]

Kod proizvoda nove generacije ne dolazi do izgaranja duhana; para koju proizvode je manje složena i sadrži znatno niže razine određenih toksina od cigaretnog dima.

>>> Zavirili smo u srž velike ‘parne‘ transformacije u BAT-ovu R&D centru

Poznato je  da konzumiranje cigareta uzrokuje mrlje na zubima koje se ne mogu jednostavno ukloniti redovnim pranjem zubi. Istovremeno se vrlo malo zna o sličnim učincima proizvoda nove generacije. Stoga su znanstvenici u British American Tobaccu proveli in vitro istraživanja o diskoloraciji zubi kako bi usporedili učinke e-cigareta i uređaja glo, u odnosu na učinak referentne cigarete (3R4F).

Testiranja su izvedena na komadima cakline uzetih iz goveđih sjekutića. Kako bi oponašali uvjete u ustima, komadi cakline najprije su inkubirani sa slinom kako bi se stvorila tanka opna, tj. zaštitni proteinski sloj koji se i inače stvara na zubima. Zatim su ti isti komadi cakline izlagani određenim tvarima (izoliranima iz dima/pare) tijekom 14 dana, a onda i dimu/pari (količina koja je odgovarala kutiji cigareta dnevno) tijekom razdoblja od pet dana.

Uzorci cakline ocijenjeni su prije, za vrijeme i nakon spomenutog tretmana; očitanja diskoloracije odredio je neovisni laboratorij uz pomoć znanstveno priznate metode koja uključuje komercijalno dostupan spektrofotometar i obučene znanstvenike.

„Brojna su istraživanja pokazala da do mrlja na zubima dolazi zbog katrana u cigaretnom dimu. Sada imamo metodu uz pomoć koje u laboratoriju možemo vrlo brzo ocijeniti razinu diskoloracije cakline nakon izloženosti cigaretnom dimu i pari proizvoda koji griju duha te pari e-cigareta“, objasnila je Annette Dalrymple, viša znanstvenica u BAT-ovu odjelu za istraživanje i razvoj.

>>> Stigao glo: BAT lansirao nov inovativan proizvod na hrvatsko tržište

Diskoloracija cakline koja je bila izložena cigaretnom dimu postala je očita već nakon jednog dana, a nastavila je rasti kako je rasla koncentracija cigaretnog dima. S druge strane, izloženost pari e-cigareta i proizvoda koji griju duhan (THP) rezultirala je malom ili nikakvom promjenom u boji usporedivom s kontrolnim uzorcima.

„Podaci dobiveni ovim istraživanjem jasno pokazuju da su e-cigarete i proizvodi koji griju duhan uzrokovali minimalnu diskoloraciju – što je odlična vijest za korisnike proizvoda nove generacije. Ipak, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se shvatio dugoročni učinak na obojenje zubi te oralno zdravlje jednom kada pušači u potpunosti prijeđu na konzumiranje tih proizvoda,“ dodala je Dalrymple.