Lider trend
StoryEditor

Ekonomija sporta: Ovo su faktori koji utječu na broj osvojenih olimpijskih odličja

02. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru sve su bliže pa počinju i nagađanja o broju medalja koje će svaka zemlja osvojiti. Stoga su se ekonomisti PwC-a uhvatili u koštac sa zadatkom pronalaska kriterija za mjerenje rezultata na Olimpijskim igrama 2016.

Uočeno je da su sljedeći gospodarski i politički čimbenici statistički važni elementi u odgovaranju na pitanje o tome zašto je neka zemlja osvojila određen broj medalja na prošlim Olimpijskim igrama:

- veličina gospodarstva (mjerena prema BDP-u po tečaju u omjeru kupovne moći dviju zemalja (Purchase Power Parity)) - rezultati na prethodnim dvjema Olimpijskim igrama - status zemlje domaćina.

Broj osvojenih medalja u pravilu se povećava sukladno s brojem stanovnika i gospodarskom snagom zemlje, no postoje iznimke poput Jamajke i Kenije. Predviđa se, primjerice, da će Jamajka osvojiti 0,4 medalje u Riju za svaku milijardu dolara BDP-a za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije odnosno SAD-a i Kine kojima taj pokazatelj stoji na 0,02 odnosno 0,005 – 0,006 medalja.

- David ponekad može pobijediti Golijata u olimpijskoj areni iako se supersile poput SAD-a i Kine i dalje nalaze na vrhu po broju osvojenih medalja, rekao je glavni ekonomist PwC-a John Hawksworth.

Prijašnji olimpijski rezultati važni su jer odražavaju jaču sportsku tradiciju određenih zemalja i količinu državnih sredstava koja se izdvajaju za olimpijske sportove. John Hawksworth dodao je: - To se može vidjeti na nedavnom primjeru Kine čijem su olimpijskom uspjehu na OI u Pekingu i Londonu uvelike doprinijele državne potpore.

U nastavku je nabrojano nekoliko zanimljivih zaključaka dobivenih na temelju PwC-ova modela:

• Modelom se predviđa da će SAD opet zauzeti sam vrh i osvojiti nešto više medalja nego na OI u Londonu. Kina će opet zauzeti drugo mjesto. • Budući da nije više domaćin, Velika Britanija mogla bi imati poteškoća u ostvarivanju jednako izvanrednih rezultata kao na OI 2012. u Londonu. No PwC-ov model ukazuje na to da bi ipak mogla zauzeti dobro četvrto mjesto po broju medalja. To je odraz uspjeha britanske državne potpore koja se pažljivo i ciljano usmjerava na kandidate za medalje s najviše izgleda za njihovo osvajanje. • Domaćini u pravilu „ubace u višu brzinu” tijekom Olimpijskih igara, a to su dobre vijesti za Brazil u Riju usprkos gospodarskim problemima s kojima se zemlja nedavno suočila. Modelom se predviđa da bi mogao osvojiti otprilike 25 medalja u Riju, što je pomak u odnosu na 17 u Londonu. • Među zemljama koje ne ostvaruju rezultate proporcionalne broju stanovnika i BDP-u Indija je i dalje na samom vrhu. No, ako postigne modelom utvrđen cilj od 12 medalja u Riju, ostvarila bi dvostruko bolji rezultat nego na Olimpijskim igrama u Londonu. • Svi modeli podložni su neznatnim odstupanjima i u njima se nikada ne može u potpunosti uzeti u obzir ljudski faktor, tj. izvanredni nastupi pojedinaca.

 

19. travanj 2024 21:19