Lider trend
StoryEditor

Festival židovskog filma

24. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Festival židovskog filma u četvrtak počinje edukativnim sadržajem u sklopu kojeg će biti prikazan Posljednji let Petra Ginza.

Riječ je o inspirativnoj priči snimljenoj prema istinitom događaju, o iznimnom dječaku Petru Ginzu koji je do svoje 14. godine napisao čak pet romana i sastavio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine pak stvorio je više od 150 crteža i slika, bio urednik avangardnog časopisa u logoru Theresienstadt, napisao brojne kratke priče i potom nastradao u koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Nakon projekcije uslijedit će predavanje Branka Lustiga, počasnoga predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, u sklopu kojega će biti govora o njegovu iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen. Spomenut program realiziran je u suradnji s UNHCR-om Hrvatska te će u predavanju sudjeovati i Terence Pike, predstavnik UNHCR-a za Hrvatsku. Program je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola.

U 14.15 sati slijedi dokumentarac ‘Maleni čin dobrote‘ američke autorice Jennifer Arnold, a bavi se pričom o ženi koja je prije mnogo godina sponzorirala učenika iz ruralne Kenije; danas je on odvjetnik za ljudska prava s diplomom sa Harvarda i radi za Ujedinjene narode. Potaknut gestom svoje dobročiniteljice, on započinje vlastiti program stipendiranja školovanja.

Turski dokumentarac ‘Turska putovnica‘ redatelja Buraka Arliela na rasporedu je u 16.15 sati, a govori o brojnim diplomatima razmještenim po turskim ambasadama i konzulatima u nekoliko europskih država koji su spasili brojne Židove tijekom Drugoga svjetskog rata. U 18.30 sati na rasporedu je izraelski dokumentarac ‘Svjetski razred‘ redateljice Nette Loevy, u čijem je središtu mješoviti razred u centru Tel Aviva. Redateljica je pratila razred kroz jednu školsku godinu tijekom koje je rat u Gazi poremetio društvenu dinamiku u učionici. S britkom intuicijom djeca uočavaju osnovne konflikte u izraelskom društvu, nose se s bolnim pitanjima identiteta te doživljavaju prva iskustva razbijanja dječjih iluzija.

U suradnji s UNHCR-om u 20 sati će biti prikazan francuski dugometražni igrani film ‘Korkoro‘ Tonyja Gatlifa u čijem središtu je romska obitelj koja putuje po Francuskoj u doba Drugog svjetskog rata. Ovaj film prikazuje se u svrhu podizanja svijesti građana o problemima s kojima se svakodnevno suočava romska populacija u Hrvatskoj, naročito po pitanju pribavljanja dokumenata i pristupa pravima. Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, prije prikazivanja filma održat će govor te naglasiti napore UNHCR-a i partnera u rješavanju ovog problema.

Posljednji filmovi bit će prikazani u 22 sata – prvo australski kratki igrani ‘Bris Milah‘ redatelja CJ Johnsona, te potom francuski dugometražni igrani film redateljice Lorraine Lévy ‘Tuđi sin‘. Autorica Lévy režirala je neobičnu priču o mladom Izraelcu Josephu koji pri pripremi za služenje vojnog roka otkriva da nije biološki sin svojih roditelja, Francuskinje i Izraelca te da je nakon poroda nehotice zamijenjen s drugim dječakom Silbersom. Joseph je ustvari dijete dvoje Palestinaca. Ovo dramatično otkriće unosi nemir u dvije obitelji koje se pokušavaju nositi s činjenicom da su njihovi biološki sinovi odgajani na neprijateljskim stranama.Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan, a svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu posjetiti i tri izložbe: izložbu ‘Moć i nemoć‘ japanskog umjetnika Seijija Kimota u Galeriji Karas, a u kinu Europa izložbu fotografija ‘Dva lica romske stvarnosti‘ autorice Nevenke Lukin te izložbu ‘Plakat projekt‘ koja uključuje 16 plakata učenika osam osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

26. travanj 2024 18:39