Lider trend
StoryEditor

Filmovi Liderove kolumnistice Višnje Starešine nagrađeni na festivalu WordFest Houston

23. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Dokumentarni filmovi „Treći pohod“ i „Zaustavljeni glas“ autorice Višnje Starešine osvojili su dvije nagrade na netom završenom 48. međunarodnom filmskom festivalu WorldFest - Houston koji je održan u američkom gradu Houstonu od 10. – 19. travnja. Filmovi su nastali u produkciji Interfilma. Producent obaju filmova je Ivan Maloča.

Dugometražni dokumentarni film „Treći pohod“ osvojio je Platinasti Remy, najviše rangiranu nagradu festivala. Film razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja različitih militantnih islamističkih grupa u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i al Qaidu, odnosno islamske borce Osame bin Ladena te njihovu povezanost sa lokalnim bošnjačkim vojnim i političkim strukturama, dokumentira  ritualne zločine koje su mudžahedinske jedinice činile nad Hrvatima središnje Bosne i sjeverne Hercegovine i rekonstruira njihovu ideologiju trećeg pohoda  islama na Zapad. U produkciji Interfilma film je proizveden još 2008. godine, scenaristica je Višnja Starešina, režiju potpisuju Višnja Starešina i Slaven Žimbrek.

Dokumentarac „Zaustavljeni glas“ osvojio je nagradu posebnog žirija Worldfesta. Film rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića. U filmu je po prvi put rasvjetljen lik francuskog dragovoljca Jean - Michel  Nicolliera i njegov tragičan kraj.

Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, producent  Interfilm, a film je nastao 2010. godine. Film je osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma (2011) i nagradu publike na Danima domovinskog filma (2014).

Worldfest Houston najstariji je festival nezavisnog filma te treći najstariji filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove je godine na festivalu sudjelovalo više od 4300 filmova iz 34 zemlje. 

18. travanj 2024 16:56