Lider trend
StoryEditor

Filmska kritika - Vincent

21. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Priča o odrastanju i iskupljenju ispripovijedana kroz neobično, transformativno prijateljstvo između staroga gunđavog muškarca i osebujnog dječaka već je odavno iskušana formula uspješnih obiteljskih komedija.

Ne popravljajući ono što nije pokvareno, redatelj Theodore Malfi od svog je dugometražnog prvijenca uspio napraviti, možda ne pretjerano originalnu, ali zato solidnu klasičnu dramediju čija mjestimična skliznuća u naivnu sentimentalnost nisu velika zapreka uživanju u nenametljivom humoru i izvrsnim glumačkim izvedbama. Bill Murray već se znalački snalazi u uhodanoj ulozi sebičnog mrguda koji ne mari previše za pravila društva ni emocije drugih ljudi. Stara pokvarena krntija, Vincent (Murray) je karakterno i fizički preslika automobila koji vozi i kuće u kojoj živi.

Međutim, osorni temperament razotkrit će se tek kao fasada pohabane, ali tople unutrašnjosti. Neodoljivo poznat, on bi mogao biti ostarjeli Phil iz Beskrajnog dana (Groundhog Day, 1993.) nakon što se ‘i živjeli su sretno do kraja života‘ ispostavi kao nešto melankoličniji ‘i živjeli su sretno do dolaska starosti‘. Iako ne doseže humor i britkost spomenutog klasika, Vincent je dovoljno šarmantan i opušten da može poslužiti kao razonoda veoma širokoj publici.

07. svibanj 2024 13:40