Lider trend

FOTO: Deset ideja zbog koji su ljudi krenuli u vlastiti biznis

Ako ne češće onda barem svakog ponedjeljka, većini radnika padne na pamet kako bi bilo lijepo dati otkaz, baviti se nečim što ih jako zanima i predstavlja užitak, a uza sve to dobro zarađivati i lijepo živjeti.

Naravno, prvo što ima padne na pamet jest ‘mantrati’ kako bi baš njihov lutrijski listić bio dobitan, no svjetski primjeri pokazuju kako ima i drugih, uspješnijih metoda. Ništa se, doduše, ne događa preko noći, no ‘Dajem otkaz’ u kombinaciji s dobrom novom idjeom, trudom i radom može uroditi plodom. CNBC donosi listu deset milijunaša koji su upravo to učinili- dali otkaz i okrenuli se svojim idejama i vlastitom biznisu. 

10. Shep i Ian Murray, Vineyard Vines
Braći Shepu i Ianu dosadili su poslovni u marketingu i odnosima s javnošću te su odlučili napustiti taj svijet i okrenuli su se – kravatama. Novac za pokretanje biznisa dolazio je isključivo s njihovih kreditnih kartica, a oni su na plažama, brodovim, u barovima prodavali kravate. Samo u prvom tjednu prodali su njih 800. Uskoro su imali prvi ured, a danas, deset godina kasnije, imaju čitavu liniju odjeće i godišnji promet od 100 milijuna dolara.

9. Rick Wetzel i Bill Phelps, Wetzel’s Pretzels
Kolege koji su zajedno radili u Nestleu, na jednom su se poslovnom putovanju upustili u razgovor o novim idejama, pa je Wetzel iznio tako i plan svoje supruge da napravi velike mekane perece koje bi prodavala u šoping centrima. Te su večeri u baru na salveti napravili svoj poslovni plan. Wetzel je prodao svoj Harley Davidson i krenuli su malim koracima. Danas imaju 250 trgovina po čitavom svijetu, a u planu su Japan i Indija.

8. Terry Finley, West Point Thoroughbreds
Kada je 1990. Završio sa služenjem vojsci kupio je, zajedno sa suprugom Debbie, konja vrijednog 5 tisuća dolara. Sunbelt, kako su ga nazvali, pobjedio je u svojoj prvoj utrci, pa je Finley dao otkaz u osiguravajućem društvu i oboružan kreditnim karticama i štednjom pokrenuo West Point Thoroughbreds. Godišnje kupi između 20 i 25 konja, ima ulagače koji ih prate, a bavi se i uzgojem i prodajom. Godišnji promet mu je 7 milijuna dolara, a od 2007. njegovi su konji osvojili više od 20 posto utrka u kojima su sudjelovali.

7. Dana Sinkler i Alex Dzieduszycki, Terra Chips
Dana Sinkler i Alex Dzieduszycki radili su u vrhunskom restoranu Lafayette u New Yorku kada su odlučili pokrenuti svoj biznis sa cateringom. Željeli su ponuditi nešto novo, pa su tako krenuli s prženim povrćem što se pokazalo kao zlatni rudnik. Terra Chips, čips od raznog vrsta povrća uskoro se pojavio u trgovinama. Prodali su biznis u trenutku kada im je godišnja prodaja iznosila 23 milijuna dolara, te su ponovno krenuli s novim pothvatima – rastoranu Hubee D’s i liniji smrznutih vafli.

6. Adam Lowry i Eric Ryan, Method
Adam Lowry radio je kao stručnjak za klimu, a Eric Ryan u industriji oglašavanja. Svoje su poslove napustili kako bi se bavili proizvodima za čišćenje koji nisu štetni za okoliš. Dva prijetelja iz djetinjstva tako su pokrenuli Method sa 200 tisuća doalra početnog kapitala koji su skupili od rodbine i prijatelja. Ta je kompanija postala najbrže rastuća privatna tvrtka u Americi sa 100 proizvoda i više od stotinu milijuna dolara prihoda.

5. Rod Johnstone, J/Boats
Rod Johnstone, tada 38-godišnjak zaposlen u prodaji časopisa koji se bavio nautikom, odlučio je napraviti svoj brod. Uvjet je bio da na njega stane njegova peteročlana obitelj, ali da je i dalje dovoljno brz. Zatvorio se u svoju garažu i uskoro je prvi brod bio gotov. Kako je na natjecanjima osvjao dobre pozicije, odlučio je dati otkaz i potpuno se posvetiti proizvodnji brodova. Danas, 13 godina kasnije, njegova je kompanija J/Boats napravili više od 13 tisuća brodova, što mu je donijelo milijune, a njegov prvi dizajn J/24 nalazi se Sailboat Hall of Fameu.

4. Andy Schamisso, Inko’s
Prije deset godina Andy Schamisso je radio u odnosima s javnošću, no znao je da u tom biznisu ne želi ostati do kraja života. Kada njegova žena nije mogla nigdje pronaći bijeli čaj kojeg je željela upotrijebiti za ledeni čaj. Pretražujući internet Schamisso je otkrio niz pozitivnih učinaka bijelog čaja te odlučio izaći sa svojim receptom. Tvrtku je nazvao Inko’s White Tea (po psu), a kada je skupio dovoljno novca za 6 tisuća sanduka počeo je na ulici prodavati svoj ledeni čaj od bijelog čaja. Trenutno je na tržištu 14 različitih Inko’s čajeva, a prodaja kontinuirano raste.

3. Kim i Beaver Raymond, Marshmallow Fun Company
Kim i Beaver Raymond otkaz su dali nakon što je igračka koju su sami napravili za svog sina postala veliki hit. Za njegovu su rođendansku zabavu napravili plastičnu cijev iz koje se ‘ispaljuju’ sljezovi kolačići, a ‘tuča hranom’ zainteresirala je i odrasle i djecu. Danas njihova kompanija prodaje 7 milijuna dolara vrijedne igračke.

2. Rocky Patel, Rocky Patel Cigars
Rocky Patel radio je u Hollywoodu kao odvjetnik kada je otkrio svoju veliku strast za cigarama. Odlučio je da proizvodnja cigara mora biti njegov životni put, iako su ga kolege i prijatelji od toga odgovarali. No, 1996. Napustio je odvjetničku karijeru, a prvi veliki uspjeh ostvario je 2003. sa Rocky Patel Vintage Series. Njegova kompanija godišnje okreće 40 milijuna dolara i proizvede oko 20 milijuna cigara.

1. Paul English, Kayak
English je radio u fondu rizičnog kapitala da bi 2004. sa Steveom Hafnerom došao na ideju o turističkoj kompaniji. Nakon nekoliko pića dosjetili su se napraviti tražilicu za turističke aranžmane. Njihova internetska stranica, Kayak, koja pretražuje stotine stranica ne bi li našla ponude za zrakoplove, hotele, rent-a-car itd., jedna je od najpopularnijih putničkih stranica. Tvrtka se sprema za IPO, a prihodi su joj u prvih devet mjeseci prošle godine bili 170,6 milijuna dolara.

Komentari