Lider trend
StoryEditor

Geopolitika multipolarnog svijeta

13. Veljača 2016.

Suvremeni proces geopolitičke multipolarizacije svijeta suočen je s novim geopolitičkim, geoekonomskim, geoenergetskim, vojno-sigurnosnim i demografskim globalnim izazovima.

Putinova Rusija, kineska planetarna gospodarska dinamika, regionalna geopolitička moć Indije, Turske, Irana i Brazila, sve više dovode u pitanje status supersile SAD-a i nameću se kao nezaobilazni globalni geopolitički igrači. Geopolitičke promjene koje su se dogodile (ili se još događaju) u zadnja dva desetljeća bile su vrlo intenzivne, pa je nužno ispitati vjerodostojnost i valjanost teze o suvremenoj geopolitičkoj multipolarnosti? Izvjesno je da novi složeniji geopolitički, geokulturološki i geoekonomski globalni izazovi zahtijevaju ponovno definiranje geopolitičkih obzora.

Geopolitika multipolarnog svijetaJure VujićAlfa, Zagreb, 2015.

Kada se pojavilo prvo izdanje ‘Drugog spola‘ 1949., izazvalo je pravi društveni skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo. Zaredale su diskusije, napadi i odobravanje. Poziv Simone de Beauvoir na oslobađanje žene putem rada te njezina ustrajnost u dokazivanju da je ‘ženska priroda‘ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma. Knjiga se bavi identite¬tom i drugošću žene te je predstavlja u brojnim perspektivama: biološkoj, psihoanalitičkoj, marksističkoj. Sve je to učinjeno kroz prizmu egzisten¬cijalizma, filozofije koje je de Beauvoir bila pobornica. Autorica također obrađuje književne prikaze žene na primjerima D. H. Lawrencea, Breto¬na, Stendhala itd.

Drugi spolSimone de Beauvoir Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

Napoleon Hill jedan je od najbolje prodavanih autora knjiga i samopomoći. Njegova knjiga ‘Misli i obogati se‘ izdana još 1938. prodana je u više od šezdeset milijuna primjeraka. No ‘Nadmudrivanje vraga‘ ostalo je u ladici i za autorova života knjiga nije objavljena jer se smatralo da je previše sporna. Sedam desetljeća kasnije Sharon Lechter, jedna od vodećih američkih motivacijskih autorica, uredila je i interpretirala Hillov rukopis otkrivajući iskušane strategije uz pomoć kojih lako možemo ‘nadmudriti vraga‘ i živjeti bogat i uspješan život kakav zaslužujemo. A vrag naravno živi u nama onda kada se prepuštamo negativnim mislima, kada smo pasivni, kada se bojimo promjene, kada dopuštamo zadanim okvirima da nas čvrsto drže...

Nadmudrivanje vragaNapoleon HillKatarina Zrinski, Varaždin, 2015.

01. svibanj 2024 03:16