Lider trend
StoryEditor

Glavnu festivalsku riječ ovogodišnjeg Inmusica drže žene

08. Siječanj 2016.

Na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u zagrebačkom Vintage Industrial baru, Zoran Marić, direktor Inmusic festivala, koji će se ove godine na jarunskom Otoku hrvatske mladeži održati od 20. do 22. lipnja najavio je drugog headlinera festivala - britansku glazbenu ikonu PJ Harvey.

PJ Harvey jedna je od najznačajnijih britanskih kantautorica i glazbenica koja je tijekom 25 – ogodišnje karijere surađivala s brojnim vrhunskim glazbenicima poput Thoma Yorka, Josha Hommea iz Eagles of Death Metala i Queens of The Stone Age, Nicka Cavea, Björk te mnogih drugih. Nakon sjajnog albuma Let England Shake, vratila se na scenu s dugoočekivanim novim albumom koji se snimao uživo pred publikom u Somerset Houseu u Londonu. Publika Inmusica moći će ju za pet mjeseci po prvi puta gledati i slušati u Hrvatskoj.

S obzirom da je za prvog headlinera ovogodišnjeg, 11. izdanja festivala najavljen i nastup Florence + The Machine, možemo reći da će glavnu festivalsku riječ držati glazbenice. Potvrđeni su još nastupi izvođača: Yeasayer, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, a lista će se vremenom dodatno popunjavati.

Marić je istaknuo je da je, osim što je postao svjetski popularan, festival tijekom deset godina postao najznačajniji turistički događaj kontinentalne Hrvatske, što pokazuju i brojke od lanjskih 80 tisuća posjetitelja tijekom tri dana održavanja festivala. Festival je zabilježio i tri tisuće kampera na Jarunu iz 52 zemlje, koji su ostvarili preko 10 tisuća noćenja. – Zbog održavanja Inmusica Grad Zagreb je zabilježio je u tom periodu 40 tisuća noćenja. Međutim, za razliku od publike, značaj Inmusica nisu u potpunosti prepoznale hrvatske institucije koje nas još uvijek ne podržavaju u pravoj mjeri. Iz sustava Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Grada Zagreba i Ureda za kulturu Grada Zagreba dobili smo lani sve skupa oko 100 tisuća eura potpora. Primjerice, festival Exit koji se održava u Novom Sadu, od države i lokalne zajednice dobiva milijun eura – žalio se Marić, dodajući da je HTZ Inmusic podržao sa 300 tisuća kuna, a Ultru sa 900 tisuća, koliko Inmusic od turističkih institucija nije dobio sve zajedno u 10 godina. No, festival, bez kojeg hrvatska publika nikada ne bi imala priliku čuti većinu izvođača koji su nastupili u Zagrebu (Franz Ferdinand, Kraftwerk, Iggy Pop, Nick Cave, Pixies, Sonic Youth te mnogi manje komercijalni izvođači), i ove godine podržavaju komercijalni sponzori, Zagrebačka pivovara (Žuja) te OTP banka.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa te se mogu uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke, kao i u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna, a cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.

15. travanj 2024 23:31