Lider trend
StoryEditor

Globalne finacije

29. Ožujak 2015.

Znanstvena monografija prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića bavi se uključivanjem Hrvatske u europske integracijske procese, posebice nakon ulaska u Europsku monetarnu uniju

Polazi od prevladavajućih teorija u međunarodnim financijama, ali najveća vrijednost knjige, smatraju stručnjaci, u prikazu je djelovanja deviznog tržišta i upravljanja deviznim rizicima. Tako se i u posebnom poglavlju analiziraju mogućnosti za određivanje tečajnog režima koje se smatraju najboljima za otvorenu ekonomiju. ‘Globalne financije‘ vrijedan su doprinos istraživanjima hrvatske ekonomije na osnovama moderne ekonomske teorije, posebno zbog toga što su jasne u stajalištima i sugestijama o tome što su najbolja rješenja za čimbenike koji odlučuju o makroekonomskoj politici.

Globalne financijeIvan LovrinovićAccent, Zagreb, 2015.

Žele li ostati konkurentni, poslodavci su danas prisiljeni neprestano vrednovati i uspoređivati plaće svojih radnika, stručnjaka i menadžera. S jedne strane menadžeri su pod povećalom zbog nerazmjerno visokih plaća ili bonusa u odnosu na rezultate poduzeća, a s druge potreba da se neke stručnjake plati više zbog potražnje na tržištu. Kako naći ravnotežu i najbolje odlučiti?

Ova knjiga bavi se aspektima nagrađivanja, objašnjava motivacijski karakter plaće te detaljno analizira ciljeve, strategije i politike nagrađivanja. Razrađeni su sustavi varijabilnog plaćanja i utvrđivanja bonusa na temelju mjerenja kao i na temelju ocjenjivanja radnog učinka. Grupno poticajno nagrađivanje istaknuto je kao naročito važan aspekt sustava nagrađivanja, a posebno se obrađuje i složeno područje beneficija.

Kompenzacijski menadžmentLovorka GaletićSinergija, Zagreb 2015.

U suton svojega života Helena Dumont prisjeća se svijeta u kojemu je živjela: djetinjstva, Europe finih manira i jasnih granica, bezbrižnih ljeta na ladanju, a potom praska 1914., velike eksplozije rata i ljubavi koja je promijenila sve. Osim nje i njezine marokanske njegovateljice ondje više nema nikoga. Dobrodušni otac i nepopustljiva majka, mladi engleski fotograf koji će joj postati suprug i njezin brat koji je u njega bio zaljubljen, Helenina kći... Svi koji su živjeli u njezinim pričama sada su mrtvi, a nema ničega lakšeg nego govoriti o mrtvima. Jedan od najcjenjenijih suvremenih belgijskih pisaca Erwin Mortier  daje potresnu sliku jednog od najburnijih stoljeća ljudske povijesti, ali i zapis o prirodi sjećanja i snazi zaborava, o neizbrisivom tragu kojim nas obilježavaju obitelj i naše ljubavi.

San bogovaErwin MortierFraktura, Zagreb, 2015.

Autor za hrvatske prilike megapopularnih ‘Škole života’ i ‘Ljubavologije’, knjiga iz područja tzv. popularne psihologije, Bruno Šimleša u novoj knjizi ‘Umjetnost života’ otkriva kako životna iskustva pretvoriti u neprocjenjive umjetnine, a od svojega života stvoriti remek-djelo. U osam poglavlja Šimleša govori o svetosti života, ljubavi, obitelji, Bogu, zdravom razumu i o tome kako postati životni umjetnik. Piše o ključnim životnim idejama objašnjavajući kako se možemo igrati u životu, ali ne i poigravati s njime budući da je život svet. Jedna od najvažnijih ideja ove knjige jest da smo pravo voljeti i biti voljeni stekli rođenjem.  I da tu činjenicu nemamo pravo zaboraviti.

Umjetnost životaBruno ŠimlešaNaklada Ljevak, Zagreb, 2015.

07. svibanj 2024 04:48