Lider trend
StoryEditor

Goran Marić knjigom "Slom lažnog proroštva" upro prstom u HNB

21. Svibanj 2015.

U Kristalnoj dvorani hotela Westin, koja je jedva uspjela primiti sve uzvanike, predstavljena je u srijedu knjiga HDZ-ovog saborskog zastupnika Gorana Marića.

Vrlo šarolikoj publici iz svih sfera javnog života i sa raznih strana političkog spektra među kojima su bili Milan Bandić, Miroslav Tuđman, Josip Leko, Mladen Vedriš, Ingrid Antičević Marinović, Branko Hrg, Tomislav Karamarko i mnogi drugi, knjigu ‘Slom lažnog proroštva‘ predstavili su recenzenti Drago Jakovčević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, filozof Nino Raspudić, dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić, autor pogovora Ivan Lovrinović, i urednik knjige Mihovil Bogomil Matković.

Iako ‘Slom lažnih proroka‘, prema iskazima govornika ima širok zahvat analizirajući stanje hrvatske ekonomije i kako je do toga došlo, obračun s Hrvatskom narodnom bankom, čini se, jedna je o istaknutijih tema knjige, kao i prozivanje neoliberalnog modela. Tako je Jakovčević pojasnio da autor HNB smatra odgovornom za visoke kamatne stope, jednostrano mijenjanje ugovora, rigidnost tečaja, valutnu klauzulu i niz drugih krimena, kao i da je neoliberalni model ‘slomio kičmu hrvatskog gospodarstva‘.

Koliko je knjiga relevantna, zaključio je Raspudić, dokazuje iznenađujuća posjećenost predstavljanja knjige, ali i raznolikost uzvanika. Za njega je teška i mučna, ali dobro argumentirana i ipak nudi nadu. Marić proziva krivce za trenutno stanje gospodarstva, doduše ne imenom, pa bi bilo pristojno, smatra Raspudić da se prozvani očituju o svojim propustima navedenima u knjizi. 

Za Lovrinovića knjiga je napisana tako da je može lako čitati i netko tko nije vičan ekonomiji, ‘sa zapletima poput krimi romana‘. Svoje izlaganje Lovrinović je završio podsjetivši prisutne kako je jedino Goran Marić 2011. odbacio izvještaj o radu HNB-a u nadležnom saborskom odboru, ali su mu drugi okrenuli leđa.

26. travanj 2024 12:11