Lider trend
StoryEditor

Gradska straža vraća se u Dubrovnik

24. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Od 25. srpnja do konca ljeta dubrovačke ulaze s Pila i Ploča ‘čuvat‘ će mladići s helebardama, te naravno pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom, što će sasvim sigurno ponovno izazivati oduševljenje posjetitelja Dubrovnika, ali i stanovnika Grada.

Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti. Nakon Dubrovnika svoju povijesnu ‘Kravat pukovniju‘ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu. Obuku dubrovačkih gradskih stražara vršila je Povijesna udruga ‘Ragvseum‘, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.

Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima , koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije, navodi se u priopćenju Turističke zajednice Dubrovnika.

15. travanj 2024 23:58