Lider trend
StoryEditor

Groznica u zoru - nevjerojatna ali istinita ljubavna priča

19. Lipanj 2016.

Nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora mladi Mađar Miklós brodom putuje u Švedsku. Premda mu liječnik predviđa samo šest mjeseci života, upušta se u neobičan pothvat: u potrazi za djevojkom piše svim Mađaricama na oporavku u toj zemlji – a ima ih čak stotinu i sedamnaest. Kad primi odgovor od Lili, odmah se zaljubi. No da bi svoju vezu ostvarili, Miklós i Lili moraju se boriti sa skandinavskom birokracijom, slijepom ljubomorom, beznadnim dijagnozama, stotinama kilometara udaljenosti i tragičnim posljedicama rata. ‘Groznica u zoru‘ nevjerojatna je, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja. Priča završava sretno, čemu je Péter živo svjedočanstvo, a zbog čega je priča tako snažna.

Groznica u zoru Péter Gárdos Fraktura, Zagreb, 2016.

Napisati biografiju živuće legende sedme umjetnosti nije bio nimalo lak zadatak, a nije bila olakotna ni činjenica da je riječ o prvoj Godardovoj biografiji na francuskom jeziku, objavljenoj na sineastov osamdeseti rođendan. Ipak, uspio je napraviti portret buntovnog predvodnika novog vala, redatelja kultnih filmova, cinika zaljubljenog u paradokse, političkog agitatora, osporavanog samoreklamera, provokativnog mizantropa i pustinjaka iz Rollea, kontroverznog filmaša kojemu je pravilo bilo kršenje pravila, i nepredvidljivog, samosvjesnog – ili bezobraznog – umjetnika koji je na pitanje hoće li film umrijeti s njim odgovorio da mu je to jedina nada i životni cilj. Godard, kojega su filmofili i kritičari u pojedinim fazama njegove karijere proglašavali bogom, i danas ima mitski status.

Godard Antoine de Baecque Sandorf, Zagreb, 2016

Nakon tri zbirke pjesama (‘Sama‘, ‘U podnožju neba‘ i ‘Ljubavne pjesme‘) te tri prozna djela (‘Globalno usijanje‘, ‘Na Diogenovu putu‘ i ‘Manifest humanosti‘), publicistkinja i pjesnikinja Elia Pekica Pagon objavila je knjigu eseja pod naslovom ‘Oči našeg vremena‘.‘ Ova, sedma knjiga Pekice Pagon zbirka je njezinih društveno angažiranih eseja nastalih u razdoblju od 2008. do 2016. godine u kojima na zanimljiv i oštrouman način progovara o vremenu i prostoru u kojem živimo – razotkrivajući društvene procese, uočavajući pojave, imenujući trendove i argumentirano kritizirajući brojne probleme suvremenog društva na koje ni u kom slučaju ne bismo smjeli ostati ravnodušni, jer se tiču našeg društva u cjelini. Tako sliku suvremenog društva čini vidljivijom.

Oči našeg vremena Elia Pekica Pagon Vlastita naklada, Zagreb,  2016.

Ayaan Hirsi Ali prošla je trnovit put od religioznog odgoja u islamskoj vjeri do ateistice i feministice, sveučilišne profesorice, briljantne autorice  proza ‘Nevjernica‘ i ‘Nomatkinja‘. U ovoj se knjizi ozbiljno i uvjerljivo zauzima za reformaciju islama kao jedini način da se prekinu strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama i manjinama. Među 1,6 milijardi muslimana koliko ih danas ima na svijetu znatno manji dio pripada ekstremističkoj struji, većina njih pobožni su i miroljubivi ljudi koji prešutno toleriraju ekstremizam. No samo je jedan islam, a Hirsi Ali dokazuje da se ne može zanijekati da su neka od njegovih temeljnih naučavanja u suprotnosti s vrijednostima slobodnog društva. Zato je revizija islamske doktrine kojoj je cilj pomiriti vjeru s modernošću danas bliža ostvarenju nego ikad prije.

Heretkinja Ayaan Hirsi Ali Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

26. travanj 2024 00:40