Lider trend
StoryEditor

Honda HR-V - Nasljednik će sigurno biti uspješniji od originala

17. Siječanj 2016.

Druga generacija HR-V-a, koja je nedavno predstavljena, nudi potpuni zaokret u odnosu na model koji je prvi put predstavljen 1999. Danas je riječ o vjerojatno najatraktivnijem vozilu u svojem segmentu

Honda HR-V prvi je put predstavljena javnosti 1999. kao dvovratna izvedba malog SUV modela. Nije bila riječ baš o dizajnerski najatraktivnijem vozilu, a ni cijena nije bila pristupačna. Rezultat je svega relativno loša prodaja i na kraju zaborav. Druga generacija HR-V-a, koja je nedavno predstavljena, nudi potpuni zaokret i danas je riječ o vjerojatno najatraktivnijem vozilu u svojem segmentu. Honda se poigrala sa zadnjim vratima, gdje je kvaka dobro skrivena u karoseriji, čime se može steći dojam kako je opet riječ o dvovratnoj izvedbi, ali, naravno, nije.      

Tri paketa opreme

Unutrašnjost je također ergonomski osmišljena i bogata već i od prvog paketa opreme, koji ima naziv Comfort. Inače Honda HR-V dolazi s tri paketa opreme. Osnovni, kako smo već naveli, nosi naziv Comfort, srednji paket naziva se Elegance, a najbogatiji, logično, Executive. Honda kupcima nudi dva motora, jedan benzinski i jedan dizelski. Benzinsku izvedbu pokreće moderni 1,5-litarski i-VTEC agregat koji razvija najveću snagu od 130 konja. To je dostatno za najveću brzinu od 192 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za 10,2 sekunde. Pritom potrošnja iznosi vrlo skromnih 5,6 l/100 km. Serijski Honda nudi odličan ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Honda nudi i CVT automatski mjenjač. CVT znači da je riječ o kontinuiranom prijenosu, odnosno nema klasičnih brzina, već se prijenos izvodi pomoću remena koji klizi i vozilo stalno drži u idealnom omjeru.

Izvrsni dizelaš

Ljubitelje dizelaša svakako će oduševiti 1,6-litarski i-DTEC koji razvija najveću snagu od 120 konja. Taj je agregat dobio bezbroj nagrada za tehnička postignuća. Možda je najbolje na primjeru Honde vidjeti da ponekad okretni moment ima veći utjecaj od snage. Tako HR-V s dizelskim motorom i 10 konja manjom snagom ima čak i nešto bolje ubrzanje od benzinca i ono iznosi okruglo 10 sekundi do stotke, a najveća brzina i u njegovom slučaju iznosi 192 km/h. No prosječna potrošnja kod tog modela tek je 4 l/100 km.  Dizelaš ispušta samo 104 g/CO₂ po km, pa je i osnovica za posebni porez niža (17.000 kuna kod benzinca te 11.300 kn za dizelaša). U konačnici u Hrvatskoj kod generalnog uvoznika tvrtke Ruting d.o.o. cijena HR-V-a s benzinskim motorom i paketom opreme Comfort iznosi 187.900 kuna, a dizelaš s istom opremom stoji 199.800 kuna.

28. travanj 2024 17:00