Lider trend
StoryEditor

Hrvatske poslastice u darovnoj kutiji

14. Prosinac 2015.

[gallery columns="5" ids="221759,221760,221761,221762,221763"]

Her majesty olive, Spirit of rakija, Grandma knows jam, How sweet!, Zhee-vyeh-lee! ili možda Dream of Istria?

Teško se odlučiti ako se radi o doslovno Hrvatskoj u kutiji – Croatia in a Box projektu koji predstavlja najbolje i najpoznatije hrvatske gastronomske proizvode u paketu ukrašenom hrvatskom baštinom. Sanja Milardović Lazinica i Anatolij Lazinica, diplomirani ekonomisti i zadnjih desetak godina vlasnici obiteljske tvrtke za uređenje interijera, osmislili su brend kako bi pomogli domaćim malim proizvođačima s ograničenim financijskim mogućnostima da se probiju do domaćeg i stranog tržišta.

Poslastice poput paškog sira, vina, tartufa, šljivovice, rakije, maslinovog ulja, tjestenine, kulena, rabske torte, džemova, ali i ručnik za plažu, skrivaju se u 14 tematski osmišljenih kutija koje se naručuju preko internetske trgovine. Darovne kutije pojavile su se na tržištu prije mjesec dana, urešene su prikazima, primjerice, pletera, alke, glagoljice, licitarskog srca, paške čipke i ribarske mreže te se nakon upotrebe mogu koristiti kao ukrasi ili za odlaganje.

- Brend Croatia in a Box pokrenuli smo zato što smo primijetili kako turisti pokazuju veliko zanimanje za domaće vrhunske gastro proizvode. Međutim, oni nisu niti dobro, ni dovoljno prezentirani u samoj Hrvatskoj, kao niti u inozemstvu gdje su po svojoj kvaliteti konkurentni. Osmislili smo Croatia in a Box iz potrebe da učinimo pomak u promociji domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača koji se time ne bave jer nemaju adekvatne resurse, od vremena do nužnih financijskih sredstava. Pored toga, tradicija proizvodnje hrane je prisutna u našim obiteljima. Tako je tradicija izrade paškog sira niz generacija prisutna u mojoj obitelji, dok Anatolij potječe iz obitelji skradinskih maslinara. A bliskost se s prijateljima i obitelji razvija upravo u trenucima zajedničkog blagovanja, zahvaljujući hrani i piću osobite kakvoće – pojasnila je Milardović Lazinica.

Kako predstaviti domovinu

Često su prilikom kupovanja darova obilazili naše lokalne delikatesne trgovine gdje bi sami pokušavali složiti i osmisliti nešto dobro. Odlazili su i u supermarkete ili papirnice, no kako imaju mnogo prijatelja u inozemstvu, puno su vremena gubili na slaganje darova koji bi imali kvalitetan sadržaj i lijepu ambalažu. Takvim darom su željeli ispričati priču o sadržaju te dočarati zemlju iz koje dolaze. Stoga su odlučili odabrati određene proizvode i predstaviti ih kroz zasebne priče. Htjeli su, kazala je Milardović Lazinica, u jednom paketu prezentirati Hrvatsku bojama, mirisima, okusima, povijesti i prenijeti emociju odnosno doživljaj Hrvatske kao mediteranske zemlje. Uz prijedlog dizajnerice Izvorke Jurić, odabrali su motive koji predstavljaju različite dijelove Hrvatske - primorje i kontinentalni dio te motive koji predstavljaju različita područja hrvatske baštine. Radi se o motivima starohrvatske arhitekture i skulpturne ornamentike - pleterima, staroslavenskom pismu glagoljici, hrvatskoj tradicijskoj kulturi predstavljenoj u alki i licitarskom srcu, zaštićenoj kulturnoj baštini poput paške čipke i ličke kape, ornamentici i naivnoj umjetnosti narodnog veza i hrvatskog kontinentalnog sela, hrvatskom grbu, tradicijskoj gospodarskoj grani koju prikazuje ribarska mreža te meandru kao poveznici s hrvatskom modernom umjetnošću. Motivi koje su odabrali pričaju značajnu priču o nekom dijelu hrvatske povijesti ili kulture.

Pomoć malim proizvođačima

- Neke male proizvođače smo poznavali već duže vrijeme kao konzumenti njihovih proizvoda, neke smo pronašli istražujući tržište i radeći selekciju. Pojedini proizvođači su nas sami kontaktirali želeći postati dio ovog pozitivnog projekta. Moramo napomenuti da se nismo orijentirali isključivo na male proizvođače, već se u odabiru proizvoda vodimo prvenstveno kvalitetom. Na taj su način i neki veći proizvođači ušli u uži izbor. Svi proizvodi u sadašnjoj ponudi su prošli naša anonimna testiranja. Naime, iako dobro poznajemo ponudu na našem tržištu, htjeli smo dodatno provjeriti njihovu kvalitetu. Ta potraga i analiza te kreiranje tematskih cjelina nam je oduzela dosta vremena. Selekcija je temeljena na kvaliteti sirovina, ekološkoj proizvodnji i dostupnosti većih količina. Od nekih smo proizvoda morali odustati, jer nisu bili dostupni u većim količinama – navela je Milardović Lazinica.

Kroz tematske cjeline paketa izrazili su i ideju povezivanja proizvođača iz različitih regija na udruživanje. Žele tako kulen dovesti na more, a paški sir u Međimurje. Croatia in a Box nije zato isključivo darovna kutija, već platforma pomoću koje će domaći proizvođači izaći na međunarodno tržište na vidljivoj i strateškoj razini. Smatraju, rekla je Milardović Lazinica, da se kroz ovakav pristup Hrvatska promovira kao jedna zajednica i pomaže turističkim djelatnicima u promociji stvaralačkog sadržaja zemlje.

Ne samo hrana

Prodaja ide odlično s obzirom da je brend pokrenut prije mjesec dana. Reakcije su izrazito pozitivne, dobivaju podršku i pohvale, a Croatia in a Box se pokazala kao odličan izbor za poslovne darove. Prednost joj je što osim proizvoda posjeduje i priču koja dodatno oplemenjuje darivanje poslovnih partnera, goste hotela više razine, kao i prijatelje te obitelj.

Inače, od ideje do realizacije brenda prošlo je nešto više od godinu i pol. Odabir proizvoda je bio detaljan i zahtjevan, a teškoće su proizlazile iz suočavanja sa stvarnosti. Uz već spomenuto odustajanje od nekih proizvoda zato što proizvođači nisu imali mogućnosti za isporuku većih količina, morali su se uvjeriti i da sami ne mogu osmisliti kutiju. Potreban je bio dizajner i to profesionalac, a ne student dizajna što je bila prvotna namjera. Uvidjeli su tako da je na svakom koraku potrebna stručnost i njome su se stalno vodili. Ovo je sada samo početak, veli Milardović Lazinica, jer je Croatia in a Box platforma za promociju hrvatskih proizvoda, baštine, hrvatskih ljepota i znamenitosti. Stoga će osim hrane, Croatia in a Box u budućnosti uključiti i nove proizvode koji će inovativno predstavljati Hrvatsku.

12. travanj 2024 12:02