Lider trend
StoryEditor

Hrvatski računovodstveni sustav

03. Travanj 2016.

Novi Zakon o računovodstvu, kojim su hrvatski propisi usklađeni s direktivama EU, propisao je obveznu primjenu propisanoga kontnog plana, sadržaj knjigovodstvenih isprava, nove rokove podnošenja financijskih izvještaja, nove obveznike revizije, ali i novu kategoriju poduzetnika – mikropoduzetnici.

Doneseni je zakon ubrzo nakon stupanja na snagu izmijenjen Uredbom o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu radi odgode primjene kontnog plana i brisanja nekih odredaba koje su se odnosile na sastavljanje knjigovodstvenih isprava. Odgoda primjene kontnog plana rezultat je pritiska poduzetnika i stručne javnosti na Ministarstvo financija zbog vrlo kratkog roka za implementaciju, ali i visokih troškova. Složena problematika još uvijek izaziva prijepore pa je knjiga dobrodošao prilog snalaženju i raspravama.

Hrvatski računovodstveni sustavTamara Cirkveni FilipovićRRIF, Zagreb, 2016.

Iako je na ovim prostorima uvijek bilo migracija, a danas su pak vrlo raširen fenomen i veliki europski problem, istraživanja o migrantskim aktivnostima i transnacionalnim vezama u Hrvatskoj iznimno su rijetka. Stoga je knjiga ‘Transnacionalni socijalni prostori – Migrantske veze preko granice Hrvatske‘ više nego dobrodošla, posebno jer prikazuje način života brojnih stanovnika Hrvatske s migracijskim podrijetlom. O tome dosad, osim novinarskih uvida, nije bilo dovoljno relevantnih i provjerenih informacija. U vrijeme kada se razvija nova strategija hrvatske migracijske politike znanstveni uvid u aktivnosti i mobilnost migrantske populacije neizostavan je za utemeljenu javnu raspravu.

Transnacionalni socijalni prostoriSaša Božić, Simona KutiJesenski&Turk, Zagreb 2016.

Tridesetih godina prošloga stoljeća uputio se Corrado Alvaro u Sovjetski Savez, kako bi se uvjerio u ostvarivanje sna o pravednom društvu. No u Italiju pod fašističkom strahovladom vratio se razočaran, svjestan da se novo društvo rađa u ozračju represije. Roman ‘Čovjek je snažan‘ osobni je Alvarov doživljaj totalitarnog društva, utemeljenog na paranoji i strahu. U svojoj revnosti novi čovjek podozriv je ne samo naspram svakoga s kim ulazi u interakciju, nego je sumnjičav i prema sebi, do te mjere da je spreman izdati najbliže i priznati zločine koje nije počinio, sve u želji da preduhitri moguće optužbe drugih. Premda utemeljen na autorovom boravku u Staljinovoj diktaturi, aktualan je i danas zbog posvemašnjeg tehnološkog nadzora nad svakim od nas.

Čovjek je snažanCorrado AlvaroSandorf, Zagreb, 2016.

Planova za promjenu u životu u današnje vrijeme ne može biti previše, pa se moru vrlo uspješnih naslova pridružio i ovaj koji u sedam koraka nudi život ispunjen nadom i mogućnostima iz ruku inspiracijskoga govornika koji je preživio gotovo smrtonosan požar u devetoj godini i dobio opekline na sto posto tijela. Autor naglašava da ne bi preživio da nije bilo pravih ljudi koji su mu pomogli prebroditi tu nesreću, kako odmah nakon nje, tako i u godinama poslije. Knjiga potiče čitatelja da uzime stvari u svoje ruke, da odabere svoj put i transformira svoj život u nešto čudesno. Ne možemo uvijek odabrati put kojim hodamo, ali možemo odabrati kako hodamo. Poticajno, inspirativno, iskreno i emotivno djelo u kojem autorova snaga i duh izbijaju iz svake stranice.

On Fire: The 7 Choices to Ignite a Radically Inspired LifeJohn O‘LearyNorth Star Way, 2016.

05. svibanj 2024 03:09