Aktualno Lider trend Preporučeno

Hyundai i nove tehnologije: Prstom otključajte i upalite Santa Fe

Jozo Knez
Autor Jozo Knez

U skladu s informacijama o preferencijama vozača koje se očitavaju s otiska prsta vozilo će automatski prilagođavati položaj sjedenja i bočnih osvrtnih ogledala prema vozaču te značajke povezivosti 

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai predstavio je prvu tehnologiju senzora otiska prsta koja vozačima omogućuje otključavanje vrata i pokretanje automobila. Novu tehnologiju Hyundai će najprije ugraditi u svoj SUV model Santa Fe, a na nekim tržištima, još nije definirano kojima, taj će model s novom tehnologijom biti dostupan već u prvom kvartalu ove godine.

Kao na pametnom telefonu

Neće raditi drukčije od čitača otiska, recimo na pametnom telefonu. Da bi se otključalo vozilo, vozač će morati postaviti prst na senzor na kvaki vrata. Šifrirane informacije o otisku prsta identificirat će se i poslati sustavu nadzora nad otiskom prsta u vozilu. Vozač na isti način može jednostavno pokrenuti motor automobila dodirujući tipku za paljenje automobila, također opremljenu senzorom za skeniranje otiska prsta.

Osim otključavanja i paljenja automobila ta tehnologija omogućit će i prilagodbu svakom vozaču. U skladu s informacijama o preferencijama vozača koje se očitavaju s otiska prsta, vozilo će automatski prilagođavati položaj sjedenja i bočnih osvrtnih ogledala prema vozaču te značajke povezivosti.

Sustav uči u stvarnom vremenu

Hyundai nije zanemario ni sigurnosna pitanja vezana uz pametnu tehnologiju za senzor otiska prstiju, pa tako sustav analizira razlike u razini elektriciteta u različitim dijelovima, sprječavajući tako učinkovito krivotvorenje i lažne otiske prstiju. Velika sigurnost te tehnologije očituje se u tome što je mogućnost pogreške tog sustava samo jedan prema pedeset 50 tisuća, zbog čega je do pet puta učinkovitija od uobičajenih ključeva vozila, uključujući i pametne. Treba reći da je Hyundaijev sustav pametan, što znači da uči u stvarnom vremenu i podržava sustav dinamičkog ažuriranja te tako stalno poboljšava svoju uspješnost i preciznost te još više smanjuje mogućnost pogreške.
Hyundai će primijeniti tehnologiju otiska prstiju na odabranim tržištima i postupno je širiti na druga. Također planira nastaviti uvoditi druge prilagodljive tehnologije u vozila kako bi bio još jači tehnološki predvodnik na budućem tržištu mobilnosti. 

Komentari