Lider trend
StoryEditor

Istra diše u ritmu najboljeg od džez-glazbe

23. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Nakon što je uspješno pokrenut prošle godine, rovinjski Avantgarde Jazz Festival i u drugom je izdanju okupio velikane džez-scene - od The Tierney Sutton Banda do Paquita D’Rivere i The Bad Plusa...

Festival je otvorio ovogodišnji dobitnik nagrade Grammy, američki džez-basist i skladatelj Christian McBride, a do 22. srpnja na njemu će u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj nastupiti još sedam vrhunskih džezista.Tako 29. lipnja gostuje John Scofield’s Hollowbody Band, projekt u kojem Scofield surađuje s jednim od najvećih gitarista današnjice Kurtom Rosenwinkelom, bubnjarom Billom Stewartom i basistom Benom Streetom. Scofield je majstor džez-improvizacije, a glazba koju sviraju mogla bi se svrstati između post-bopa, džez-funka i R&B-a.

Sljedeći dan nastupa The Tierney Sutton Band. Triput nominirana za Grammy u kategoriji najboljeg džez-vokalnog albuma, Tierney Sutton ne silazi s ljestvica najboljih izvođača prema izboru kritičara i publike. JazzWeek ju je proglasio vokalisticom godine, a njezini su albumi na vrhovima ljestvica američkog džez-radija. Već više od 19 godina predvodi Tierney Sutton Band u kojemu ima zvjezdane partnere: pijanista Christiana Jacoba, bubnjara Raya Brinkera te basiste Kevina Axta i Treya Henryja.

Džez-odmetnici The Bad Plus na pozornicu stižu 6. srpnja. Taj je trio u posljednjih deset godina srušio sve konvencije džeza i stvorio beskompromisan opus koji je spoj džeza, rocka, elektronike, funka, popa i klasične glazbe. Dobio je mnogo odličnih kritika, ali i potaknuo brojne kontroverzije među džez- puritancima. Vjernu publiku stvorili su i u džez-klubovima, simfonijskim dvoranama i na rock-koncertima (bili su predgrupa za The Pixies, Wilco itd.) povezavši naizgled nespojive utjecaje originalnim skladbama i brojnim fantastičnim obradama. Sljedeći dan posjetitelje očekuje nešto potpuno drukčije - poznata pjevačica fada Ana Moura, prva portugalska pjevačica koja je nastupila u Carnegie Hallu.

Latino-džezaLjubitelji latino-džeza doći će na svoje 13. srpnja na koncertu jednog od najboljih klarinetista i alt saksofonista na svijetu Paquita D’Rivere i njegova kvinteta. Nakon što je prebjegao iz Kube i doselio se u Sjedinjene Američke Države, D’Rivera je surađivao s mnogim velikim imenima, od legendarnog Dizzyja Gillespieja do najistaknutijih imena klasične glazbe i džeza, te je jedini glazbenik koji je nagrađen Grammyjem u obje kategorije. U nedjelju 15. srpnja nastupa još jedan velikan latino-džeza, skladatelj i pijanist Omar Sosa. U Rovinj dolazi s Afreecanos Quartetom koji na jedinstven način spaja kulturne tradicije Afrike i Europe, Sjeverne i Južne Amerike.Drugi Avantgarde Jazz Festival 22. srpnja zatvaraju Playing for Change, sjajna skupina (nekoć) uličnih glazbenika okupljena oko proslavljenog producenta Marka Johnsona radi promicanja međukulturne povezanosti i razumijevanja putem glazbe.

03. svibanj 2024 15:48