Aktualno Lider trend Preporučeno Turizam

Ivo Babić o uslužnoj ekonomiji: S jedne strane utrkuju se tovari, s druge konobari s tacnama

Ivo Babić, povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog sveučilišta, bio je gost ovogodišnjeg festivala alternative i ljevice FALIŠ koji se održavao u Šibeniku. Njegovo izlaganje na temu ‘Turističke destinacije: pusti gradovi Dalmacije’ bilo je više puta popraćeno spontanim pljeskom publike, pa valja prenijeti nekoliko mudrih primjedbi koje je iznio.

– U gradovima se stvara nova semiotika turističkih reklama, privatizirani su javni prostori, trgovi i ulice gube se u korist štekata kafića, restorana i suvenirnica… žao mi je ljudi koji obučeni u gusare čine budale od sebe, dok se s jedne strane utrkuju tovari, s druge konobari s tacnama… Pretjeruje se u tom folkloru glumljenja sluga, postajemo previše servilni i konobarski uljudni, postajemo narod zabavljača. Čudi me kako se uz broj noćenja ne broji i broj općenja, ironičan je Babić kojeg prenosi portal ŠibenikIN.

Po njemu sve te negativne posljedice turizma rezultiraju umiranjem gradova koji se prazne ne samo stanovništvom, već im se prazne ekonomske i simboličke funkcije.

– Stvorila se cijela jedna nova ideologija i rječnik, a meni ostarjelom nije jasno što znači turistički proizvod. Pa brend… Hoćemo li od gradova učiniti muzeje ili rezervate pa da glumimo folklor kao kad na Havajima pozdravljaju turiste ili ćemo od gradova napraviti živi organizam? Gubimo autentične funkcije, prodajemo kineske suvenire kao prilog globalizaciji, Zagoru pretvaramo u Provansu i glumimo nešto što nismo, upozorio je Babić.

Dio Babićeve izuzetne osobnosti uhvatila je u intervjuu Tonka Alujević u svojoj emisiji ‘Nemiran duh’ čiji video s YouTubea pogledajte na početku članka.


Pratite nas na društvenim mrežama linkedininstagram