Lider trend
StoryEditor

Jastog - briljantna komedija apsurda

25. Listopad 2015.

Filmovi Yorgosa Lanthimosa žive i umiru na konceptima, no nazvati posljednji uradak grčkog redatelja pukim eksperimentom bilo bi pogrešno.

Njegov treći film ‘Jastog‘ velikim je dijelom briljantna komedija apsurda kao što je i okrutna satira društvenih odnosa. Lik kojeg tumači Collin Farrell, ovdje potpuno drugačiji od uobičajenog imidža mačo-muškaraca, živi u svijetu gdje je biti samac zabranjeno zakonom. Nakon što prekinete vezu, dobijete rok koji provedete u hotelu u kojemu morate pronaći srodnu dušu. U suprotnom vas pretvore u životinju prema vašem izboru.

Današnja zapadna civilizacija, s kojom ova distopija ima mnogo poveznica, u kojoj morate biti (glumiti) da ste sretni kako ne biste bili izopćeni iz društva, a ne imati stalnog partnera znači biti gubitnikom, za Lanthimosa jednaka je fašizmu. No nije mnogo blaži ni prema drugima. Oni koji se bore protiv takva poretka stvari bezumni su gerilci, jednako rigorozni i kruti kao i oni protiv čijeg se svijeta bore, a samci su slabići koji su, da osvoje partnera ili partnericu, spremni pregaziti vlastitu osobnost i uvjerenja. Premda je posljednja trećina filma konfuzna i opasno šteti ukupnom dojmu, ‘Jastog‘ je film koji treba pogledati.

03. svibanj 2024 07:03