Lider trend
StoryEditor

Jeep Cherokee: Moćni grubijan dobio je nježnije linije

20. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Jeep Cherokee svakako je legendarni model američke tvrtke. Posljednja generacija, međutim, napravila je veliki dizajnerski iskorak u odnosu na prethodnu, ali i u odnosu na sve ostale Jeepove modele.

Američki terenci dosad bili su grubi, moćni, a Cherokee ima znatno nježnije linije. Doduše, tu je još uvijek karakteristična rebrasta prednja rešetka tipična za Jeep, ali Cherokee nije više ‘muški‘ automobil već, recimo, uniseks. Vanjski dizajn ipak je stvar osobnog ukusa i stoga prepuštamo da svatko donese svoj sud. Unutrašnjost je pak znatno više ‘jeepovski‘ nastrojena. S obzirom na to da je riječ o ‘amerikancu‘, opreme ne nedostaje, a naročito kada je riječ o najbogatijem paketu Limited. Kako se kaže: automobil ima kožu, klimu, a srećom nedostaje mahovina.

Dizelsko srce Ispod prednjeg poklopca kuca talijansko dizelsko srce, kakvo traže europski kupci. Dvolitarski dizelaš u toj verziji razvija najveću snagu od 170 konja pri 4000 o/min te okretni moment od 350 Nm, koji se nalazi već na 1750 o/min. Testirani model pokreće odlični devetobrzinski automatski mjenjač. Nije tipfeler, više nije u modi imati šest ili sedam, već devet brzina. U vožnji to znači da se praktično u svakom trenutku nalazite u idealnom okretnom momentu. Elektronika jako dobro odrađuje svoj posao i nemate ni najmanji osjećaj da se u vožnji stalno nešto ‘šalta‘, štoviše, sve je nekako mirno i staloženo bez ikakvih podrhtavanja.

Novi segment Prednost je devet brzina i niža potrošnja. Ako malo pripazite, možete komotno proći i s prosjekom od sedam litara. No i kod najbrže vožnje taj prosjek neće prelaziti 10 litara, što je odličan uspjeh i zato što je riječ o 4 x 4 vozilu, dakle s pogonom na sva četiri kotača. To znači više kilograma, ali i veću sigurnost, naročito u predstojećim zimskim mjesecima. Performanse su dobre, tako da do stotke automobil dolazi za 10,3 sekunde i razvija najveću brzinu od 192 km/h. Jeep Cherokee ušao je s novim modelom u sasvim novi segment, gdje su mu konkurencija Audi Q5 ili Mercedes GLK. Cherokee s najbogatijim paketom opreme Limited i dizelskim motorom stoji oko 430.000 kuna, a prednost je što američki proizvođači ne njeguju duge liste dodatne opreme, što znači da je cijena zapravo stvarna i samim time konkurentna.

03. svibanj 2024 02:10