Lider trend
StoryEditor

Jeep Renegade - Američki model prema europskim mjerilima

07. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Jeep je originalni američki terenac. Međutim, da bi se danas uspjelo na tržištu, treba imati ‘soft’ verzije koje se nazivaju SUV-ovi ili ‘crossoveri’. Jeep je prvi put u ponudu uveo mali SUV s odličnim dizelskim motorima nazvavši ga Renegade. Proizvodi se u Europi. Dakle, prvi put upravo automobil namijenjen Starom kontinentu.

Renegade je izvana ipak pravi Jeep. Svakako ima onaj moćni, pomalo masivni Jeepov mačo dizajn. Unutarnji prostor također je u skladu s vanjskim linijama.

Luksuz i sjajan motor Budući da je riječ o paketu opreme Limited, dakle najbogatijem na tržištu, ne nedostaje ni luksuza. Kožnata sjedala, ekran osjetljiv na dodir sa svim potrebnim funkcijama, automatski klimatizacijski uređaj, sigurnosni paket poput upozoravanja na mogući sudar, upozorenje za skretanje iz traka. Kod američkih modela dobro je što na osnovnu verziju nemate što dodati, samo birate boju. To znači da je početna cijena automobila zapravo konačna.  Motor koji pokreće Renegade nije nepoznanica. Upravo suprotno, riječ je o odličnom proizvodu iz grupacije Fiat, a to je dvolitreni litarske ‘multijet’ dizelaš koji za ovu priliku razvija najveću snagu od 140 konja. Jeep prvi put nudi model koji pokreću samo prednji kotači, što je trend u autoindustriji, ali testna verzija ima klasični pogon 4 x 4.

Solidna potrošnja Vozač može birati među različitim programima vožnje, ovisno o stanju na cesti. Motor je pun pogodak jer ima dobre performanse i nisku potrošnju. Od nula do 100 km/h dolazi u okruglo deset sekundi i razvija najveću brzinu od 187 km/h. Pritom je prosječna potrošnja na testu bila 6,2 litre. Vožena verzija ima odličan automatski mjenjač koji je svakako prvi izbor kad je riječ o Renegadeu jer pristaje karakteru vozila. Cijena je testiranog modela 305.000 kuna, no riječ je o najskupljoj izvedbi u ponudi; prva verzija Renegadea stoji već od 185.000 kuna. To je konkurentna cijena jer prvi put Jeep nudi i modele ispod 200.000 kuna, a opet je prema izgledu i mnogim karakteristikama riječ o pravome Jeepu.

02. svibanj 2024 18:57