Aktualno Lider trend

Juha prije obroka i još pet načina za zadržavanje zdrave kilaže – zauvijek

Lider
Autor Lider

Proces mršavljenja teška je zadaća, ali ostati na željenoj kilaži još je teže. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost među glavnim su čimbenicima preuranjene smrti u Europi, a prekomjernu težinu ima više od polovice odraslih građana Hrvatske.

No, zadržati željenu kilažu nije nemoguća misija, i to uz nekoliko provjerenih savjeta.

Izbjegavajte sve napitke osim vode, čaja i kave

Sokovi su praktički tekući šećer. Nutricionisti ističu kako su upravo sokovi jedan od glavnih čimbenika rasplamsavanja epidemije pretilosti, a ni dijetne varijante nisu puno bolje.  Ljubitelji dijetnih sokova naime u većem postotku imaju trbušno salo.

Napunite zamrzivač povrćem

Svježe sezonsko povrće najbolji je izvor hranjivih sastojaka, no ni zamrznuta varijanta ne zaostaje mnogo. Zalihe povrća pametan su izbor za sve one večeri kada nam treba brzi obrok, a želimo se kloniti pizze.

>>> Uz pomoć psihologa možemo promijeniti osobnost

Smanjite unos mesa

Vegetarijanci su generalno mršaviji i zdraviji, tvrdi se u studiji objavljenoj u American Journal of Nutrition and Dietetics. Ipak, potpuno odricanje od mesa mnogima je nezamislivo. Umjesto toga, mesni obrok ponekad možemo zamijeniti biljnim proteinima poput onih kojima obiluju crni grah ili gljive.

Ne zaboravite na crnu kavu

Ovaj jutarnji gušt ne odrađuje samo razbuđivanje.  Prema nekim studijama, kava ubrzava metabolizam za 12 posto u tri sata od konzumiranja. No, nakon tri šalice saveznika valja potražiti na drugim frontama.

Opskrbite se ribom

Omega -3 kiseline kojima obiluju tuna, losos, haringa i ostala riba pomažu sagorijevanje masnih stanica. Omega -3 uravnotežuju šećer u krvi i smanjuju upalne procese, što rezultira boljim metabolizmom.

>>> Ne čekajte da se razbolite da biste pili čaj

Pojedite juhu prije sendviča

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u Appetitu, ljudi koji su konzumirali juhu prije ostatka ručka, u prosjeku su unos kalorija smanjili za 20 posto. Pri tome vrsta juhe nije bila presudna, no najviše se preporučuju juhe bazirane na koštanoj srži te povrtne juhe.

Komentari