Lider trend
StoryEditor

Kada je viski glavni glumac

24. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Iako su glumci u svakom slučaju najveće zvijezde filmova, s vremena na vrijeme dojmljiv trenutak mogu obilježiti i stvari, što je, naravno, marketinška industrija oduvijek znala sjajno iskoristiti.

Ovisno o radnji u filmu, pa i o vremenu u kojem je sniman, sporednu ulogu znali su odigrati mobiteli, računala, odjevni predmeti (kaput Nea iz ‘Matrixa’ bio je dugo veliki hit), prehrambeni proizvodi, a posebno dug i plodan staž imaju razni viskiji. Štoviše, to alkoholno piće oduvijek je suvereno ‘vladalo’ cijelim jednim žanrom, koji je, doduše, već neko vrijeme slabo zastupljen na velikom platnu – vesternom. Daleko od toga da je viski ograničen na vestern, taj je žanr obilježio, ali viski se odavno u popularnoj kulturi nametao kao piće ‘prvog reda’. Teško je uopće zamisliti vestern u kojem se barem na trenutak ne pojavljuje viski, sudeći prema filmovima i serijama, jedino piće poznato ljudima na američkom zapadu u to vrijeme.

U remek-djelu

Među viskijima uvijek lako prepoznatljivi Johnnie Walker imao je posebno zapaženu karijeru u sedmoj umjetnosti i u svoju filmsku kolekciju uvrstio neke impresivne uloge, zbog čega ne čudi trenutačno nedodirljiva snaga njegovoga brenda u svjetskim okvirima. Pojavljuje se u, primjerice, prema mnogima jednom od najboljih filmova svih vremena, remek-djelu Ridleyja Scotta ‘Blade Runneru’, i to u dvije scene u kojima glavni lik Deckard pije Black Label iz futurističke art déco boce koja je svojedobno zaintrigirala mnoge gledatelje.

Red Label je ‘glumio’ i u legendarnom Hitchcockovom ‘Nazovi M radi ubojstva’, gdje se sporadično pojavljuje tijekom cijelog filma, obično na stolu glavnog lika Tonyja Wendicea. Nešto recentnije spominjanje Johnnie Walkera bilo je u seriji ‘Entourage’ (Svita), kada je u jednoj od epizoda lik Johnny Drama svom prijatelju koji ga je pokušavao nagovoriti da prijeđe na tekilu dao do znanja kako ostaje vjeran Johnnie Walkeru. Od poznatijih naslova može se još izdvojiti ‘Smrtonosno oružje 2’ ili vrlo popularnu recentnu komediju ‘Ovo je kraj’, ali primjera je bezbroj. Jedan od najpoznatijih viskija u povijesti je scotch, izvorna škotsku verzija viskija koja se radi u gradu Kilmarnocku na jugu Škotske prema zakonski definiranoj proceduri.

Diljem svijeta

Unatoč vrlo jakoj konkurenciji niza poznatih škotskih viskija Johnnie Walker, danas u vlasništvu globalnog diva Diagea, najrasprostranjeniji je scotch na svijetu, koji se prošle godine prodao u impresivnih 17,9 milijuna sanduka (devet litara), prema portalu Statista.com. Prema istom izvoru, riječ je o vodećem svjetskom brendu u području žestokih alkoholnih pića, s procijenjenom vrijednosti od nevjerojatnih 5,6 milijardi dolara i daleko ispred drugih poznatih imena poput Hennesyja, Chivas Regala ili Jack Danielsa. Vrijednost drugoplasiranoga kineskog Moutaija, prema vlastitom iskazu najprodavanijeg žestokih alkoholnih pića na svijetu (lako moguće s obzirom na to da sve kinesko snagom domaćeg tržišta brzo postaje ‘naj’), osjetno je manja od Johnnie Walkera i iznosi 4,4 milijarde dolara. Skok je zaista impresivan, brend je unutar portfelja Diagea bio 1997. procijenjen na milijardu dolara da bi u međuvremenu zahvaljujući znatnim ulaganjima u promociju (primjerice, kampanja ‘Keep Walking’) narastao više od pet puta do spomenutog iznosa. Kompanija sa sjedištem u Londonu ime Diageo dobila je 1997., spajanjem Guinnessa i Grand Metropolitana, a osim Walkera, vlasnik je i Smirnoffa, Captain Morgana, Baileysa, Tanquerayja... Iako raspolaže vrlo razgranatim portfeljem brendova u svim kategorijama alkoholnih pića, Diageo je u prošloj godini najveći dio dobiti mogao zahvaliti impresivnom broju viskija pod svojom kapom, pri čemu se, dakako, ističe upravo Johnnie Walker. Najpopularniji su, osim Amerike, Azija, Bliski istok, Brazil, Meksiko, Kina, Tajland, Južnoafrička Republika i Tajvan.

Obiteljski biznis

Počeci danas očito nedostižnog scotcha bili su, kako to obično biva, skromni. John, Johnnie za prijatelje, Walker počeo je prve gutljaje prodavati u 19. stoljeću u sklopu svoje trgovine, ali usprkos popularnosti njegove mješavine, biznis se počeo ozbiljnije razvijati tek nakon njegove smrti 1857., kada je očevinu preuzeo sin Alexander. U vrijeme starog Johna viski je donosio tek osam posto prihoda kompaniji, ali do kraja sinovog ‘mandata’ viski je postao osnovna djelatnost s udjelom između 90 i 95 posto. Zanimljivo, do 1860. u Britaniji je bilo zabranjeno prodavati miješani viski, pa je prvu kombinaciju mješavina napravio Alexander tek 1865. (Walker’s Old Highland).

Iste te godine obiteljski viski počeo se prvi put prodavati u prepoznatljivoj četvrtastoj boci. Danas poznati sustav imenovanja različitih mješavina različitim bojama uveli su unuci George i Alexander II. početkom 20. stoljeća, premda se današnje ime teško više od 5,5 milijardi dolara pojavilo tek 1908., kao posljedica rebrandinga koji je proveo tadašnji direktor James Stevenson. Do tog trenutka Johnnie Walker službeno se zvao Walker’s Kilmarnock Whiskies.

Sačuvana izvornost

Negdje u isto vrijeme osmišljen je i legendarni logo čovjeka koji hoda, koji je izradio Tom Browne u čast osnivača. Zašto je sustav imena pojednostavnjen i izmijenjen vjerojatno najbolje ilustrira prvotni naziv danas najpopularnijeg viskija na svijetu Johnnie Walker Red Labela – Walker’s Special Old Highland Red Label. Većina inicijalnih naziva, naime, bila je teško pamtljiva i duga, sustav etiketa s bojama pokazao se znatno boljim. Red Label predstavljen je 1909. i bio je zamišljen kao nešto lakša varijanta za miješanje sa sodom. Osim Red Labela ljubitelji viskija rado piju Black Label, što označava viskije stare najmanje 12 godina, a premium etiketa Blue Label rezervirana je za one s najprofinjenijim nepcem. Čak se i načinu lijepljenja etikete posvetila posebna pažnja, specifična etiketa na boci plod je Alexanderovog rada i napravljena je tako da se ističe na polici trgovine među drugim viskijima te omogućuje više slova no što je to obično slučaj. ohnnie Walker je do portfelja Diagea stigao ulaskom u Distillers Company 1925., a Distillers je 1986. prešao u ruke Guinnessa, koji se, pak, 1997. spojio s Grand Metropolitanom. Premda je Kilmarnock izvorno mjesto nastanka Johnnie Walkera, taj se viski već neko vrijeme tamo ne proizvodi, ali je izvornost ipak sačuvana jer je proizvodnja premještena u druge destilerije u Škotskoj. 

22. travanj 2024 01:23