Lider trend
StoryEditor

Kako (ne) razgovarati s bankarima

16. Travanj 2016.

Banke se trude, više ili manje, razumjeti što njihovi klijenti žele, ali vrlo često ni klijenti sami ne znaju što žele i kako to predstaviti nekomu tko im treba pozajmiti novac.

Knjiga namijenjena malim i srednjim poduzetnicima jednostavno i pristupačno objašnjava kako banke funkcioniraju i kako se prema njima postaviti kad vam trebaju sredstva. A upravo to muči većinu poduzetnika. Banke se trude, više ili manje, razumjeti što njihovi klijenti žele, ali vrlo često ni klijenti sami ne znaju što žele i kako to predstaviti nekomu tko im treba pozajmiti novac. Osnovna su pitanja na koja autor daje odgovore : Zašto dobre ideje ne prolaze u bankama? Što je bankama važno pri ocjenjivanju klijenata i njegova zahtjeva? Kako pripremiti zahtjeve za kredit? Kako se pripremiti za sastanak u banci? Koje najčešće pogreške čine poduzetnici u predstavljanju svoje ideje banci?

Kako (ne) razgovarati s bankarimaDamir BrkićBrkić&partneri, Zagreb, 2016.

Jedno od najčešćih pitanja danas, ne samo u poslovnom svijetu, jest kako biti originalan, što je problem kojim se bavi novi bestseler jednog od najpopularnijih profesora poslovne škole Wharton. Grant ulazi u problematiku stvaranja novih ideja, ali i jednako važno pitanje – kako ih progurati bez riskiranja vlastitog ugleda i marginalizacije koja katkad snađe originalne mislioce. Upotrebom primjera i studija iz mnogo različitih djelatnosti (biznis, politika, zabava…) autor pokazuje kako prepoznati dobru ideju, iznijeti je, naći saveznike za njezinu provedbu, odabrati pravi trenutak za djelovanje i nadići strah i sumnju. Vrlo je zanimljiv i dio u kojem Grant objašnjava kako lideri mogu izgraditi kulture naklonjene neslaganju iz kojega se često i rađaju dobre ideje.

Originals: How Non-Conformists Move the WorldAdam GrantViking, veljača 2016.

Omiljen kod publike i hvaljen od kritike, ruski suvremeni pisac Sahnovski i ovog se puta poslužio mješavinom žanrova – fantastičnog, akcijskog i špijunskog te elementima egzistencijalističke proze – da bi napisao vrhunski triler. Priča je to o običnome, malom čovjeku Aleksandru Bezukladnikovu koji, suočen s egzistencijalnim beznađem, pokušava počiniti samoubojstvo, no kad se uhvati za neizoliranu električnu žicu, ne pogiba, nego započinje posve nov život. Nakon što ga otpuste iz bolnice, ubrzo shvati da je stekao neobičnu sposobnost: može vidjeti sve što se ikada dogodilo, što se događa ili što će se tek dogoditi. Ta novostečena moć toga mirnog  čovjeka pretvara u žrtvu lopova, političara, žena i međunarodnih obavještajnih službi koje žele iskoristiti njegovu sposobnost...

Čovjek koji je znao sveIgor SahnovskiNaklada Ljevak, Zagreb, 2016.

05. svibanj 2024 00:37