Lider trend
StoryEditor

Kako promjenom navika promijeniti i svoju poslovnu okolinu, društvo i život

08. Rujan 2013.

Navike jako utječu na ponašanje i postupke ljudi, od osobnog preko poslovnog do širega društvenog konteksta, zbog čega je važno shvatiti ih. Knjiga Charlesa Duhigga govori upravo o tome, o mehanizmima navika i kako ih, nakon što ih prepoznate, možete promijeniti, što nije ni lako ni jednostavno, ali jest moguće.

Navodeći konkretne primjere iz života olimpijca Michaela Phelpsa, Starbucksova direktora Howarda Schulza, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga ml. te desetke drugih slavnih i manje slavnih osoba, Duhigg objašnjava kako primjenom novih znanstvenih spoznaja o navikama možemo promijeniti svoju poslovnu okolinu, društvo i život.

Charles DuhiggMoć navikeMozaik knjiga, Zagreb, 2013.

U svojemu novom hitu ‘Dobre strane iracionalnosti’ Dan Ariely proučava ponašanje na poslu i u privatnom životu, govori o neočekivanim pozitivnim i negativnim učincima nelogičnih odluka, istražuje zašto nas ponašanje, među ostalim, često odvede na pogrešan put u romantičnim vezama i poslovnim odnosima te zašto nas dovodi u iskušenje da varamo, lažemo i krademo. Njegova otkrića iznenađuju: iako vjerujemo da u svakodnevnim situacijama možemo procjenjivati razumno, u stvarnosti često dopuštamo svojoj intuiciji i osjećajima da upravljaju našim odlukama i ponašanjem, podliježemo predrasudama i nesvjesno činimo pogreške, i to na svoju štetu.

Dan ArielyDobre strane iracionalnostiV.B.Z., Zagreb, 2013.

Kad ga njegova sestra nagovori da njezinoga gurua, budističkog svećenika, poveze na put do njihove rodne kuće, uvjereni skeptik Otto Ringling prihvaća to nerado i s velikim otporom. Provesti šest dana na cesti vozeći se s nedokučivim svetim čovjekom koji na svako pitanje odgovara zagonetkom nije iskustvo kojem bi se veselio. Ipak, u pokušaju da ‘pozapadnjači’ svojeg suputnika, Otto odluči svećeniku putem pokazati malo ‘zabave na američki način’. Pokazat će se to duhovitim susretom dvojice intrigantnih ljudi, jednoga čiji je pogled stalno usmjeren prema cilju, a noga na papučici gasa, i drugoga koji zna da ćemo najdalje dospjeti ako nikamo ne krećemo. Na tom će putu Otto spoznati ponešto o sebi i svom životu.

Roland MerulloDoručak s BuddhomNaklada Ljevak, Zagreb, 2013.

20. travanj 2024 04:41