Lider trend
StoryEditor

Kao slučajno na ‘selfieju‘

21. Travanj 2014.

‘Selfie’, fotografiranje sama sebe digitalnom kamerom ili onom pametnoga telefona te postavljanje fotografije na društvene mreže poput Instagrama, Twittera ili Facebooka, proširilo se do neslućenih razmjera.

Dokazuje to proglašenje ‘selfieja’ prije nekoliko mjeseci za riječ 2013. u engleskom jeziku, a našla se i u internetskom izdanju Oksfordskog rječnika. Upotreba te riječi prošle je godine povećana za sedamanaest tisuća posto posto, pa ne začuđuje što su se sveprisutnim ‘uslikavanjem’ običnih ljudi, zvijezda i zvjezdica zarazili i papa Franjo i američki predsjednik Barack Obama. No fotografiranje sebe može se dobro iskoristiti i za zaradu o kojoj nitko nije razmišljao dok je nastajala priča sa ‘selfiejima’. Naime, ima li išta jeftinije od slučajnog oglašavanja kad netko na svom ‘selfieju’ uhvati, recimo, limenku popularnoga pića, a onda tu fotografiju pogleda bezbroj ljudi?

Oscar-selfie i Obama-selfie  Američko društvo za odnose s javnošću (PRSA) predviđa da će ove godine upravo takvo oglašavanje upotrebljavati sve više brendova iskorištavajući moć potrošača. To će se činiti s pomoću kamera GoPro i ‘snapchatova’, aplikacija za slikovne ili videoporuke (engl. snap), uz koje korisnici mogu dodati crteže i rečenice te ih poslati odabranim primateljima koji će ih moći vidjeti samo na određeno vrijeme. Omogućivanje pojedincima da budu zvijezde, kažu u PRSA-i, povećava broj onih koji mogu utjecati na društvo, što otvara put oglašivačima prema njihovim sljedbenicima. Očekuju da će sve više marki raditi sa ‘zvijezdama’ Instagrama i Youtubea tako što će ih iskoristiti u raznim marketinškim kampanjama u svim medijima. Čini se da su to itekako shvatili u nekim tvrtkama, posebice u Samsungu, koji je u samo mjesec dana iskoristio dvije odlične prilike, dodjelu filmskih nagrada Oscar i Obamu, da što bolje predstavi svoj novi Galaxy Note 3. Najprije je na Oscaru voditeljica Ellen DeGeneres uspjela u ‘selfie’ ugurati glumačku kremu i ovjekovječiti je novim Samsungovim spojem pametnog telefona i tableta. Fotografija je ubrzo postavila rekord jer je do kraja dodjele ‘retvitana’ dva milijuna puta te je na dvadesetak minuta onesposobila Twitter zbog velike navale korisnika. Odmah su se pojavila mišljenja da fotografija nije bila spontana, a Wall Street Journal javio je da je Samsung, inače pokrovitelj ovogodišnjeg Oscara, platio mreži ABC koja je prenosila dodjelu dvadesetak milijuna dolara za pet minuta oglašavanja u udarnokm terminu te za neodređeno oglašavanje proizvoda u prijenosu nagrada. Početkom travnja Samsung je pak izazvao reakciju Bijele kuće kad se istim Galaxyjem Noteom 3 s Obamom fotografirao David Ortiz, igrač bejzbolskoga kluba Red Sox čiji su igrači posjetili predsjednika u Washingtonu.

Namještaljka za magarce Mediji su objavili kako je ‘selfie’ zapravo bio oglašivačka namještaljka jer je Samsung Ortiza još prije angažirao kao ambasadora za društvene medije. Ortiz je demantirao da je od njega itko tražio da se fotografira s Obamom radi oglašavanja, ali iz Bijele kuće poručeno je da su nezadovoljni i da se protive uporabi predsjednikova lika u oglašavanju. Očito je da se na viralno, internetsko područje sve više premještaju mnogi brendovi, izlazeći tako iz uobičajenih načina oglašavanja. Ipak, ne gleda se baš posve blagonaklono na takav razvoj stvari. Naime, čini se da je, primjerice u slučaju Oscara, riječ o zavaravanju gledatelja iskorištavanjem poznatih osoba, moći društvenih mreža i prijenosa uživo. DeGeneres je navela gledatelje da misle kako se ona sama odjednom sjetila ‘selfieja’ ponesena trenutkom jer tijekom prijenosa uopće nije spominjala Samsung. Tvrtka je iskoristila njezinu slavu, a gledatelji su bili namagarčeni, prenose mediji. Samsung je brže-bolje objavio da je odlučio darovati po 1,5 milijuna dolara dvjema ustanovama koje je odabrala Ellen, St. Jude Children’s Research Hospital i Humane Society of the United States. U tvrtkinoj je izjavi istaknuto da su bili oduševljeni što je Ellen ugradila njihov uređaj u selfie-trenutak o kojem svi govore te da je za sve bilo veliko iznenađenje što je uspjela ovjekovječiti nešto što nitko nije očekivao.

Non-stop video  I video je sve zanimljiviji tvrtkama i poduzetnicima za oglašavanje proizvoda. Moć Youtubea sa sto sati videa koji se postave svake minute i šest milijardi pregleda stranica na mjesec dokazuje da se s pomoću videa jednostavno može doprijeti do mnogo korisnika ili gledatelja, stoga male tvrtke idu na Youtube kako bi se oglašavale i brendirale svoje proizvode te za njih dobivaju zastupnike među gledateljima koje ne trebaju plaćati. Velike tvrtke uzimaju velik dio Youtubeova kolača kako bi stvorile vlastiti videosadržaj dostupan 24 sata, pa tako, primjerice, Coca-Cola u oglašivačkoj strategiji do 2020. predviđa razvoj upravo viralnim putem. Mnogo je načina uporabe videa za oglašavanje, a svaki može ciljati na određenu skupinu ljudi. Dvije internetske platforme, Instagram te sve traženiji Vine, omogućuju tako oglašavanje najsličnije televizijskome. Sve su popularniji i takozvani vlogovi, odnosno videoblogovi čiji uspjeh raste ovisno o kreativnosti autora i govorniku te ne zahtijevaju visoku produkciju. Moćan je oglašivački alat i video o nekom događaju jer se mogu prenijeti podaci o tvrtki i proizvodu dok on još nije na tržištu. Slika tu govori više od tisuću riječi, a scenarij nije potreban. Videorazgovori pružaju uvid u tvrtku ili proizvod, spontani su i uvjerljivi. Gledatelji dobro reagiraju na njih, tako da ih čak snima i Google kako bi tvrtku što bolje približio kupcima. Ne treba zaboraviti ni prezentacije, koje dobro pripremljene i znalački vođene mogu izgledati moćno. Ako se tvrtka želi razlikovati od drugih isticanjem jačine i prvog mjesta na tržištu, prezentacija je pogodan alat za to.

20. travanj 2024 05:38