Lider trend
StoryEditor

Kings of Leon na ovogodišnjem INmusicu

08. Veljača 2017.

Američki bend Kings of Leon potvrdio je svoj dolazak na ovogodišnji INmusic, kao konačni headliner festivala koji će se održati na zagrebačkom jezeru Jarun od 19. do 21. lipnja.

"Veliko je priznanje kada ta razina izvođača odluči nastupiti na festivalu, imali smo sreće dobiti ih i poklopile su se neke okolnosti", rekao je direktor festivala Zoran Marić na konferenciji za novinare.

Kings of Leon prvi put nastupaju u Hrvatskoj, a INmusic je najmanji festival na kojem će svirati ove godine", istaknuo je.

Objasnio je kako bend nadilazi okvire koje zagrebački festival ima, zbog čega se morala podići cijena ulaznice, no ističe kako je cijena od 52 eura za tri dana festivala još uvijek niža od cijene ulaznice bilo kojeg njihovog pojedinačnog koncerta.

Marić smatra kako je taj nastup pokazatelj da bi festival konačno trebao dobiti adekvatnu potporu institucija koje su zadužene da ga prate Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport.

"Ove godine očekujemo pedeset tisuća noćenja, što festival potvrđuje kao jedan od najvažnijih turističkih događaja u Hrvatskoj. Sve veći broj posjetitelja dolazi na festival jer znaju da će ovdje za vrlo povoljnu cijenu dobiti europski standard", istaknuo je.

Dolaskom grupe koja je osvojila četiri Grammyja, prodala 18 milijuna albuma i 24 milijuna singlova, INmusic, složili su se glazbeni novinari na presici, festival odlazi korak dalje.

"Skandalozno je da se prošle godine ukinula potpora festivalu", ocijenio je Aleksandar Dragaš, dodavši kako nastup Kings of Leon nije samo velika premijera za INmusic, već i za Hrvatsku, s obzirom da se takav tip bendova više ne može dobiti za pojedinačne nastupe.

Po njegovim riječima, ovogodišnji line-up pokazuje kako više nisu potrebne usporedbe s Exitom, koje su najčešće išle na štetu zagrebačkog festivala. "Pred nama je vjerojatno najjače izdanje INmusic festivala dosad", istaknuo je.

"Ovime je INmusic postao festival ozbiljne muzike, bit će žestoka konkurencija među izvođačima, osobito kada su tu Arcade Fire i Kasabian", smatra Ilko Čulić.

"Kada je tek kretao, INmusic je imao lošu startnu poziciju, ovdje tako nešto nije postojalo i trebalo je odgajati i navikavati publiku, jer takva manifestacija utječe na profiliranje ukusa u glazbi, kada je dostupno sve, a puno stvari ostane ispod radara", dodao je.

Zoran Stajčić smatra kako se zagrebački festival uspio afirmirati kao mjesto prepoznatljivo po predstavljanju suvremenog rocka, jer mnogi koji su radi privlačenja publike pristajali na kompromise, miješali glazbene stilove nisu opstali.

"INmusic to dokazuje, svake godine sve je više stranih gostiju i o njemu se govori da je ‘najbolje čuvana tajna‘. To je vrijedan kulturan događaj za koji se nadam da će opstati", naglasio je.

>>> Grace Jones otvara pulski Dimensions festival

Kings of Leon su prije osamnaest godina u Franklinu, Tennessee, osnovali braća Anthony Caleb (glavni vokal, ritam gitara), Ivan Nathan (bubnjevi) i Michael Jared Followill (bas gitara), s bratićem Cameronom Matthewom (glavna gitara).

Odgojeni u obitelji na čelu s ocem propovjednikom proputovali su niz južnjačkih država SAD-a, školovali su se kod kuće i nisu smjeli slušati sekularnu glazbu, koju upoznaju tek nakon razvoda roditelja i selidbe u Nashville. Grupu su nazvali Kings of Leon u čast ocu i djedu koji su dijelili ime Leon.

S prva tri albuma bend je osvojio dobre kritike i vjerne sljedbenike, više u inozemstvu nego kod kuće, no tek s platinastim četvrtim "Only by the Night" iz 2008. dolaze na vrhove ljestvica i  postaju planetarno popularni.

Po prodaji tog albuma iza sebe su te godine ostavili puno poznatije grupe, nadrasli Strokese kojima su svirali kao predgrupa i postali jedni od rijetkih čiji se južnjačko-rockerski zvuk u tako velikim razmjerima prihvatio na europskom kontinentu.

U Zagrebu nastupaju u sklopu europeske turneje na kojoj predstavljaju svoj najnoviji studijski album "Walls", objavljen u listopadu 2016. nakon trogodišnje pauze, koji je debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice i na vodećem mjestu nacionalnih ljestvica u Velikoj Britaniji, Irskoj i Novom Zelandu, a s kojega već imaju hit-singl "Waste a moment".

Za dvanaesto izdanje INmusic festivala zasad su najavljeni nastupi Arcade Fire, Kasabian, Alt-J, Michael Kiwanuka i Repetitor.

20. travanj 2024 10:00